De gezondheidszorg ondergaat een daadwerkelijke transformatie dankzij verschillende innovatieve ICT-oplossingen. Niet alleen brengt deze technologische vooruitgang efficiëntie, maar ook betere zorgkwaliteit met zich mee. Dit gaat van slimme apparaten tot geavanceerde software. In deze blog vertellen we je meer interessante weetjes over ICT in de zorg!
Wist je bijvoorbeeld dat artsen tegenwoordig op afstand diagnoses kunnen stellen? Of dat robots assisteren bij complexe operaties? In deze blog vertellen we je verrassende en interessante feiten die je een nieuwe kijk zullen geven op de toekomst van de gezondheidssector.
De revolutie van elektronische patiëntendossiers
Elektronische patiëntendossiers (EPD’s) vormen de ruggengraat van moderne gezondheidszorg. Deze digitale systemen slaan medische gegevens op een veilige manier op, waardoor zorgverleners snel toegang kunnen krijgen. Het gebruik van EPD’s leidt tot minder medische fouten en betere coördinatie tussen zorgverleners.
Een leuk weetje hierover: in Nederland maakt nu meer dan 95% van de ziekenhuizen gebruik van EPD’s. Deze hoge adoptiegraad in de ziekenhuizen laat zien dat hoe snel de zorgsector digitaliseert. Patiënten kunnen profiteren van de verbeterde zorgcontinuïteit. Ze hoeven hun medische geschiedenis niet steeds opnieuw te vertellen bij verschillende artsen. Hierdoor kunnen zorgprofessionals ook sneller en gerichter handelen, wat de kwaliteit van de zorg weer verhoogt.
Telemedicine: zorg op afstand
Telemedicine brengt de zorg letterlijk binnen handbereik. Met behulp van videoconferenties, apps en slimme apparaten, kunnen patiënten zorg ontvangen zonder hun huis te verlaten. Deze vorm van zorg op afstand wint veel populariteit in de afgelopen jaren. Het biedt medische uitkomsten voor mensen in afgelegen gebieden of beperkte mobiliteit.
Een leuk weetje: tijdens de COVID-19 pandemie steeds het gebruik van telemedicine met meer dan 300%. Patiënten waarderen hiernaast het gemak en de flexibiliteit van telemedicine. Artsen kunnen bovendien efficiënter werken én meer patiënten helpen.
Wearables en gezondheidsmonitoring
Slimme horloges en fitnesstrackers zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Deze wearables kunnen continu gezondheidsinformatie verzamelen. Ze meten hierbij je hartslag, slaappatronen en zelfs activiteitsniveaus. Sommige van deze apparaten hebben ook een valdetectie ingebouwd.
Een interessant weetje: sommige verzekeraars bieden kortingen aan voor klanten die hun gezondheidsdata delen via wearables. Deze apparaten spelen dus een grote rol in de preventieve zorg. Ze stellen hun gebruikers hiernaast in staat om hun gezondheid actief te monitoren. Vervolgens kunnen artsen deze data gebruiken om vroege waarschuwingssignalen te detecteren.
Een ander leuk weetje over zorgverzekeraars is dat ze onderscheid maken tussen je eigen risico en eigen bijdrage. In onze blog hierover leggen we je het verschil tussen de twee uit en duiken we hier verder op in. Interesse? Lees dan onze blog erover!
Blockchain voor veilige medische gegevens
Andere weetjes over ICT in de zorg, de blockchain. Blockchain-technologie staat vooral bekend voor het gebruik bij cryptocurrency’s. Echter vindt deze beveiliging nu ook zijn weg richting de gezondheidszorg. De technologie biedt namelijk een veilige manier om medische gegevens op te slaan en te delen. Blockchain maakt het bijna onmogelijk om gegevens te manipuleren of ongeautoriseerd te bekijken.
Een leuk weetje hierover: in Estland wordt de blockchain al gebruikt om de medische gegevens en dossiers van al hun burgers te beveiligen. Deze technologie kan je helpen bij ICT in de zorg door de privacy van je patiëntgegevens te waarborgen. Het stelt ook de patiënten zelf in staat om bepalen wie toegang heeft tot hun medische informatie.
3D-printen in de zorg
De technologie van 3D-printen opent nieuwe deuren voor de medische wereld. Denk eens aan op maat gemaakte protheses of geprinte orgaanmodellen voor operatieplanning. De mogelijkheden die 3D-printen met zich meebrengt, is eindeloos. Een onverwacht weetje voor dit onderdeel: artsen hebben al 3D-geprinte luchtwegen gebruikt om baby’s met ernstige ademhalingsproblemen te redden.
De technologie zorgt voor de mogelijkheid om specifieke oplossingen voor iedere patiënt. De wachttijden voor transplantaties worden verkort en het verbetert de pasvorm van medische hulpmiddelen.
Wil je meer medische weetjes lezen? Bekijk dan onze blog met weetjes over verpakking in de medische sector!
De snelle ontwikkelingen in de ICT in de zorg veranderen de complete zorgsector. Hopelijk hebben deze weetjes over de zorg je iets geleerd. Je krijgt als patiënt bijvoorbeeld meer controle over je gezondheid dankzij de slimme apparaten en de toegankelijke informatie. Hiernaast worden artsen geholpen door krachtige systemen, waardoor diagnoses nauwkeuriger worden. Behandeling worden steeds meer op maat gemaakt dankzij onder andere 3D-printen en robotica. Uiteindelijk zal de zorg dus niet alleen efficiënter worden, maar ook persoonlijker.