Wanneer je in een juridisch conflict terechtkomt, denk je waarschijnlijk dat dit gepaard gaat met hoge kosten, ingewikkelde procedures en dure advocaten. Dit is gelukkig niet het geval. Wist je namelijk dat je in veel gevallen recht hebt op gratis rechtsbijstand? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten, zodat je geen onnodige juridische hulp misloopt. Hier lees je wat rechtsbijstand inhoudt en in welke situaties je recht kunt hebben op gratis hulp.
Wat is rechtsbijstand?
Rechtsbijstand is juridische hulp die je kunt krijgen bij conflicten of juridische procedures. Hierbij kan het gaan om hulp van een advocaat, een mediator of een juridisch adviseur. Het gaat vaak om geschillen op het gebied van arbeidsrecht, huurrecht, familierecht of sociale voorzieningen. In veel gevallen betaal je zelf voor deze hulp, maar soms zijn er ook situaties waarin je (een deel van) deze kosten vergoed krijgt van de overheid.
Gefinancierde rechtsbijstand: wat houdt dat in?
Als je gefinancierde rechtsbijstand krijgt, wordt je juridische hulp (voor een deel) door de overheid betaald. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze regeling. In eerste instantie betaal je dan een eigen bijdrage en daarna vergoedt de overheid een deel van de kosten. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen en wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.
Wat zijn de voorwaarden voor gratis rechtsbijstand?
Om in aanmerking te komen voor gratis rechtsbijstand of een vergoeding van de overheid voor rechtsbijstand, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:
- Inkomen en vermogen: je inkomen en vermogen mogen niet boven een bepaalde grens liggen. Deze grens wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld.
- Aard van het geschil: ook de aard van het geschil is bepalend. Niet ieder juridisch conflict komt in aanmerking voor gratis rechtsbijstand. Voor zaken zoals strafzaken, echtscheidingen, arbeidsconflicten of geschillen met de overheid is vaak wel gratis rechtsbijstand mogelijk.
- Toevoeging: de advocaat moet een toevoeging aanvragen bij de Raad van Rechtsbijstand. Deze toevoeging kan worden gezien als een soort vergunning om de zaak onder de regeling van een gefinancierde rechtsbijstand te behandelen.
Arbeidsrecht en gratis rechtsbijstand
Een conflict op de werkvloer is een van de meest voorkomende redenen om een advocaat in te schakelen. Na onterecht ontslag, een geschil over arbeidsvoorwaarden of problemen met loonbetaling, is het raadzaam juridische hulp in te schakelen. Gelukkig kun je soms rekenen op gratis rechtsbijstand.
Wanneer je een arbeidsrecht advocaat inhuren in omgeving Sittard overweegt, is het belangrijk te controleren of deze advocaat ook gefinancierde rechtsbijstandszaken aanneemt.
Hoe vraag je gefinancierde rechtsbijstand aan?
De advocaat of juridische dienstverlener vraagt meestal gefinancierde rechtsbijstand voor je aan bij de Raad van Rechtsbijstand. Je hoeft dit dus niet zelf te regelen. Het is wel belangrijk dat je de volgende documenten meeneemt:
- Een geldig identiteitsbewijs
- Een overzicht van je inkomen en vermogen
- Eventuele bewijsstukken van het geschil, zoals een arbeidscontract, loonstroken, mailcorrespondentie met de werkgever, etc.
Het gratis Juridisch Loket als eerste stap
Voordat je besluit een advocaat of juridische dienstverlener in te schakelen, kun je ook bij het juridisch Loket terecht voor hulp. Hier kun je terecht met vragen over verschillende onderwerpen, zoals het oversluiten van je hypotheek of het starten van je eigen onderneming. Je krijgt hier gratis juridisch advies over je geschil. Als het Juridisch Loket beslist dat je geschil complex genoeg is voor juridische bijstand van een advocaat, verwijzen zij je door. Hulp zoeken bij het gratis Juridisch Loket kan ervoor zorgen dat je een lagere eigen bijdrage hoeft te betalen. De Raad van Rechtsbijstand beloont positieve doorverwijzingen van het Juridisch Loket vaak met extra kortingen op je eigen bijdrage.
Waarom is het slim om een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat in te schakelen?
Arbeidsrecht is een ingewikkeld rechtsgebied. Het verandert continu, waardoor het vaak voor onduidelijkheid en verwarring kan zorgen. Een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat heeft veel ervaring met vergelijkbare zaken en kan je daarom goed helpen met onder andere:
- Een beoordeling van je arbeidsovereenkomst.
- Een passende strategie bij dreigend ontslag
- Onderhandelingen met je werkgever
- Procedures bij het UWV of de kantonrechter
Laat je niet tegenhouden door kosten
Een juridisch conflict, zoals een arbeidsconflict, kan een grote impact op je leven hebben. De juiste juridisch hulp is van onschatbare waarde en laat je daarom niet tegenhouden door de kosten. In veel gevallen kun je rekenen op gratis of betaalbare rechtsbijstand. Heb je dus een conflict met je werkgever of simpelweg een vraag om je rechten beter te begrijpen: aarzel niet en vraag juridisch advies!