Wie als starter de afgelopen jaren een huis wilde kopen, en dus ook een hypotheek moest afsluiten, had het niet makkelijk. De prijzen rezen uit de pan en er leek maar geen einde aan te komen. Niets is minder waar: de afgelopen zes maanden zijn de prijzen van koopwoningen nauwelijks nog gestegen. Wanneer de huizenprijzen niet stijgen, betekent dit echter dat er andere factoren zijn die wellicht wél stijgen. In deze blog lees je meer over het oversluiten van je hypotheek en de prognose van de hypotheekrentes in 2023.
Wat is een hypotheek oversluiten?
Bij het oversluiten van een hypotheek, los je jouw huidige hypotheek af om vervolgens een nieuwe hypotheek af te sluiten. Zonder te verhuizen. Je kiest er dan voor om over te sluiten bij je huidige hypotheekverstrekker, of bij een ander. Vaak kies je om je hypotheek over te sluiten wanneer jouw persoonlijke situatie verandert. Anderzijds kan het ook zijn dat de rente bij andere hypotheekverstrekkers lager is dan de rente die je nu betaalt.
Wanneer hypotheek oversluiten?
De meest voorkomen redenen om een hypotheek over te sluiten zijn lagere maandlasten, meer zekerheid over maandlasten en hypotheekvorm. Wanneer je oversluit, kies je namelijk voor een lagere rente, wat leidt tot lagere maandlasten. Je kunt meer zekerheid krijgen door een hypotheek met een langere rentevaste periode af te sluiten. Dus zelfs wanneer de rente stijgt, ben jij verzekerd van jouw lagere verkozen rentepercentage. En de derde reden waarom je kunt kiezen om een hypotheek over te sluiten, is wanneer je wilt veranderen naar een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek.
Voor en nadelen van hypotheek oversluiten
Het oversluiten van een hypotheek kan een wijze beslissing zijn, maar er zijn ook een aantal nadelen die in het achterhoofd moeten worden gehouden. Kies je om jouw hypotheek over te sluiten, dan krijg je te maken met extra kosten die je normaal gesproken niet zou hebben. Bijvoorbeeld afsluitkosten die vaak gelijk staan aan 1% van het totale bedrag aan hypotheek en boeterente. Daarnaast moet je rekening houden met notariskosten (gemiddeld rond € 1400) en taxatiekosten aangezien er een nieuw taxatierapport wordt verwacht wanneer er wordt overgesloten. Zo kan je bij Makelaar Den Bosch een gevalideerd NWWI taxatierapport aanvragen.
Nu vraag je je af of het die kosten wel waard is. Het kan zeker gunstig uitpakken wanneer de rentevaste periode bijna afloopt en je een hypotheek kan afsluiten met een lagere rente (of andere voordelige voorwaarde). Je creëert namelijk meer ruimte voor uitgaven aangezien je kan besparen op de rente. Je tekent namelijk voor een lagere rente. Eerder werden kosten genoemd, zoals de boeterente en oversluitkosten, echter zijn die fiscaal aftrekbaar.
Hypotheekrente verwachting 2023
Eerder zagen we dat de huizenprijzen weer aan het dalen zijn, echter zien we ook dat de hypotheekrente gestegen is in de tussentijd. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende rente op de kapitaalmarkt en op de geldmarkt, maar ook de inflatie. Zolang de voorgaande rentes blijven stijgen, voorspellen we dat de hypotheekrentes mee zullen stijgen.
Wil je ook meer weten over eigen risico en eigen bijdrage? Lees dan hier verder.