Het gezegde dat we allemaal oudsher vanuit thuis meekregen was: groente en fruit is gezond. De vuistregel was dan meestal dat je minimaal 200 gram groente per dag moest eten en daarnaast twee stuks fruit. Maar wist je al dat fruit boordevol suikers zit? En alhoewel dit natuurlijke ‘gezondere’ suikers betreft, is teveel hiervan zeker niet goed voor je.
Fruitsuiker of toegevoegde suiker?
Suiker kent veel verschillende vormen en benamingen, zo heb je bijvoorbeeld glucose, fructose, dextrose enzovoort. In deze blog leggen we twee soorten suiker naast elkaar. We hebben fruitsuikers en toegevoegde suiker. Fruitsuiker zijn natuurlijke suikers die je in groente en fruit tegenkomt, toegevoegde suikers zijn de suikers die fabrikanten aan het eten toevoegen.
Ons lichaam maakt geen onderscheid in de suikers die we binnenkrijgen. Ze worden allebei op dezelfde manier verwerkt, de suikers worden allebei omgezet tot glucose. Dat heeft je lichaam weer nodig voor de energievoorziening. In de basis is er dus bijna geen verschil tussen deze twee suikers. Is dus een snoepperzik net zo gezond als een echte perzik? Het antwoord is natuurlijk niet correct. De snoepperzikjes zullen waarschijnlijk voor 95% uit suiker bestaan, terwijl de echte perzik weliswaar ook bomvol zit met suikers, maar ook bestaat uit gezonde ingrediënten zoals mineralen, vitamines en vezels.
Smoothies
Vooral in de zomer is het lekker om veel soorten zomerfruit bij elkaar te gooien in de blender en er een lekkere smoothie van te maken. Alhoewel dit natuurlijk heerlijk is, gaat dit de gezondheid niet ten goede. Je krijgt ongemerkt heel veel suiker binnen en je maakt de vezels in het fruit kapot doordat ze versneden en gemaald worden in de blender.
Waar zit nou de meeste suiker in?
Als je voortaan nou wilt gaan letten op de hoeveelheid suiker die zich in fruit bevindt, beschrijven we hier de soorten fruit met zowel de meeste als de minste natuurlijke suiker. Zo kun je de volgende keer, wanneer je fruit gaat bestellen, je boodschappenlijstje hier op aanpassen. Aangezien fruit dus ook boordevol andere mineralen, vitaminen en vezels zit, hoef je natuurlijk je volledige dieet hier niet op aan te passen.
Fruit met de meeste suikers
- Gedroogde cranberries (100 gram): 64,4 gram suiker
- Gedroogde vijgen (100 gram): 48 gram suiker
- Kaki (150 gram): 27,9 gram suiker
- Gedroogde rozijnen (35 gram): 25,5 gram suiker
- Gedroogde abrikozen (50 gram): 25 gram suiker
Fruit met de minste suikers
- Passievrucht (50 gram): 2,7 gram suiker
- Versie cranberries (100 gram): 3,4 gram suiker
- Mandarijn (100 gram): 4,5 gram suiker
- Frambozen (100 gram): 4,5 gram suiker
- Aardbeien (100 gram): 5,1 gram suiker