Het brein is een wonderlijk en fascinerend onderdeel van het menselijk lichaam, vooral als je kijkt naar hoe het onbewuste brein werkt. Er zijn zoveel dingen die we dagelijks doen en ervaren zonder dat we ons er echt van bewust zijn. In deze blog vind je 10 bijzondere weetjes over de werking van ons bewuste én onbewuste brein!
1. Je onbewuste brein verwerkt de meeste informatie
Wist je dat ongeveer 95% van de beslissingen die je neemt, onbewust worden genomen? Dat betekent dat je onbewuste brein voortdurend informatie verwerkt en keuzes maakt zonder dat je het doorhebt. Wat je gaat eten, je badkamer routine, hoe je reageert of welke route je neemt naar je werk: veel van deze beslissingen worden in een milliseconden genomen door je onbewuste brein.
2. Je onbewuste brein reageert op muziek zonder dat je het merkt
Heb je ooit gemerkt dat je stemming verandert door muziek, zelfs als je niet actief luistert? Dat komt doordat het ritme en de melodie invloed hebben op je energie en emoties. Het is daarom geen wonder dat muziek vaak wordt gebruikt om ons te motiveren of juist te kalmeren, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn.
3. Onbewuste beslissingen maken gelukkiger
Soms voelt een beslissing die je op gevoel neemt beter dan een keuze waar je lang over hebt nagedacht. Onderzoek toont aan dat mensen vaak gelukkiger zijn met beslissingen die ze onbewust nemen. Dit laat zien hoe krachtig je onbewuste brein kan zijn in het maken van keuzes. Interessant genoeg kunnen ook subliminale boodschappen – boodschappen die je niet bewust oppikt – je gedrag en keuzes beïnvloeden. Zelfs als je ze niet bewust hebt gezien of gehoord, kunnen ze je onderbewuste brein sturen.
4. Je onbewuste brein kan pijn beïnvloeden
Pijn wordt niet alleen veroorzaakt door fysieke prikkels, maar ook door je onbewuste brein. Denk bijvoorbeeld aan hypnose of het placebo-effect, waarbij je brein pijn kan reguleren zonder dat je er bewust moeite voor hoeft te doen. Dit laat zien hoe sterk de verbinding tussen je geest en lichaam kan zijn en hoe je brein invloed heeft op je fysieke ervaringen.
5. Onbewust onthoud je alles
Hoewel je je niet alles herinnert, slaat je onbewuste brein alle ervaringen toch op. Deze herinneringen kunnen onverwacht naar boven komen, in bijvoorbeeld een flashback of een déja vu. Je onbewuste brein werkt een beetje als een opslagplaats of een container waarin alles wordt gedumpt. Je weet misschien niet eens meer wat er allemaal in zit, maar je onthoudt het wel allemaal.
Net als bij een logistiek proces is het belangrijk om dingen goed te organiseren om chaos te voorkomen. Een opgeruimd huis zorgt tenslotte voor een opgeruimd hoofd, dus zorg ervoor dat je in het zicht alles goed opgeruimd houdt. Zo beperk je de chaos in je hoofd!
Beginnen met organiseren? Via deze link kun je een zeecontainer huren in Antwerpen en de chaos uit de weg gaan!
6. Je brein kan je voor de gek houden
Je onbewuste brein probeert continu informatie snel te verwerken. Soms leidt dit tot verkeerde conclusies, wat optische illusies en andere zintuiglijke misleidingen kan veroorzaken. Je ziet bijvoorbeeld iets wat er niet is of je brein vult automatisch details in die niet kloppen. Het is een reminder dat je niet altijd kunt vertrouwen op wat je ogen je vertellen.
7. Dagdromen is goed voor je
Dagdromen is niet alleen een manier om even te ontsnappen, maar het is ook goed voor je brein. Wanneer je dagdroomt, is je onbewuste brein druk bezig met het verwerken van informatie en het oplossen van problemen. Dit kan je creativiteit en probleemoplossend vermogen verbeteren, zelfs als je er niet actief bij stilstaat.
8. Je brein kan zichzelf niet voelen
Dit klinkt misschien vreemd, maar je brein heeft geen pijnreceptoren. Hoewel je brein verantwoordelijk is voor het voelen van pijn in je lichaam, kan het zichzelf niet voelen. Dit is waarom patiënten tijdens een hersenoperatie soms bij bewustzijn blijven zonder pijn te voelen, een fascinerend voorbeeld van hoe ons lichaam werkt.
9. Je onbewuste brein kiest je partner
Liefde op het eerste gezicht? Misschien is het je onbewuste brein aan het werk. Onderzoek suggereert dat onbewuste processen, zoals feromonen en andere subtiele signalen, invloed hebben op wie je aantrekkelijk vindt. Je weet het misschien niet bewust, maar je onbewuste brein is al druk bezig met het scannen van mogelijke partners op basis van chemie en instinct.
10. Je onbewuste brein kan “zien” zonder je ogen
Dit klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar het is waar! Het fenomeen wordt ‘blindsight’ genoemd en komt voor bij mensen die blind zijn door schade aan hun visuele cortex. Ondanks dat ze officieel blind zijn, kunnen ze onbewust objecten lokaliseren of bewegingen waarnemen. Hun ogen nemen nog steeds informatie op en hun onbewuste brein verwerkt dit, zelfs als ze zich daar niet bewust van zijn.
Het brein blijft een fascinerend en mysterieus deel van de mens. Het stuurt veel van wat we doen zonder dat we het doorhebben. Dit varieert van het verwerken van muziek, het maken van keuzes en het beïnvloeden van pijn. Door beter te begrijpen hoe ons bewuste- en onbewuste brein werkt, kunnen we meer inzicht krijgen in ons eigen gedrag en leren dit te optimaliseren voor een gelukkiger en gezonder leven.