Muziek is een universele taal die we dagelijks spreken en eigenlijk geen introductie nodig heeft. Toch bevinden zich buiten de bekende hits een aantal verbazingwekkende en soms bizarre muziekfeitjes die leuk zijn om te kennen. In dit artikel bespreken we daarom de raarste muziekweetjes van ongewone muziekinstrumenten tot aan grappige blunders van bekendheden. Bereid je voor op een reis door de meest onconventionele hoeken van de muziekindustrie!
1. De oorsprong van muziekinstrumenten
De geschiedenis van muziekinstrumenten is bijna even oud als de mensheid zelf. Wist je dat het oudste bekende muziekinstrument een fluit is die gemaakt werd van het vleugelbeen van een gier? Deze fluit werd ontdekt in een grot in Duitsland en is geschat op ongeveer 35.000 jaar oud. Dit toont aan hoe diep de wortels van muziek liggen in onze cultuur. Ook toont het aan hoe creatief onze voorouders waren met de materialen die ze tot hun beschikking hadden.
2. Instrumenten gemaakt van ongewone materialen
Niet alleen de types instrumenten kunnen verrassend zijn. Ook de materialen waarvan ze zijn gemaakt kunnen apart zijn. In Vietnam vind je bijvoorbeeld de Đàn bầu. Dit is een monochord (een snaarinstrument met slechts één snaar) die traditioneel gemaakt wordt van een bamboestok en een kalebas. Of wat dacht je van instrumenten gemaakt van ijs? In Zweden wordt elk jaar een concert gehouden met instrumenten die volledig uit ijs zijn gesneden, wat zorgt voor een ware unieke geluidservaring. Lees hier nog 10 weetjes over Zweden!
3. Zeldzame instrumenten die je nog niet kent
Over de hele wereld zijn er talloze vreemde en prachtige muziekinstrumenten die buiten de mainstream cultuur vallen. Neem bijvoorbeeld de Theremin. Dit is een elektronisch instrument dat zonder fysieke aanraking bespeeld wordt. Het reageert enkel op de bewegingen van de handen in de lucht rondom zijn antennes. Een ander bijzonder instrument is de glasharmonica, uitgevonden door Benjamin Franklin. De glasharmonica produceert betoverende klanken door het aanraken van draaiende glazen schijven met vochtige vingers.
4. Eerste bekende muziekstukken
Eén van de eerste bekende muziekstukken is het ‘Seikilos Epitaph’. Dit is een oud Grieks lied dat volledig bewaard is gebleven. De melodie en de lyrics zijn gegraveerd op een oude grafsteen. Die grafsteen dient als een muzikaal tijdsdocument en als een boodschap uit het verleden. Die boodschap herinnert on aan de veranderingen van het leven.
5. Muziek is een teamsport
Wist je dat bijvoorbeeld een percussie workshop volgen met je team enorm kan bijdragen aan teambuilding? Samen muziek maken vereist namelijk best wat samenwerking, coördinatie en communicatie. Hierdoor leer je jouw team op een aparte maar leuke manier beter kennen! Vandaar dat veel bedrijven en scholen ervoor kiezen om af en toe zulke muziek workshops te organiseren!
6. Grote fouten tijdens live optredens
Wist je dat Live optredens kunnen soms leiden tot onvergetelijke blunders? Een beroemd voorbeeld is het optreden van Ashlee Simpson op ‘Saturday Night Live’ waarbij een probleem met de geluidsbanden haar lipsynchronisatie compleet verpestte. Dit incident heeft de carrière van de zangeres aanzienlijk beïnvloed. Ook blijft het een waarschuwend voorbeeld van de risico’s van playbacken in live shows.
7. Opmerkelijke misstappen in muziekproducties
Productiefouten kunnen soms leiden tot onbedoeld hilarische resultaten. Zo is er een legendarische misstap in de Beatles-track “Hey Jude” waarin Paul McCartney een fout maakt. Interessant genoeg besloot de band deze versie toch uit te brengen, wat het nummer een authentiek en menselijk tintje geeft.
Met deze kennis over de raarste muziekweetjes kun je je vrienden en familie verrassen tijdens je volgende gesprek over muziek. Wil jij nu nog meer leuke feiten over muziek leren? Ontdek dan hier 11 Bob Marley weetjes die jij nog niet wist.