In deze blog delen we allerlei interessante weetjes over post. Wist je dat post vroeger de enige manier was om op lange afstand met elkaar te communiceren? Hoewel communicatie tegenwoordig veel gemakkelijker is geworden, blijft de magie van echte post toch bestaan. Laten we eens kijken naar enkele leuke weetjes over de geschiedenis van post.
Leuke weetjes over post
We duiken de geschiedenis in met deze leuke weetjes over post! Wist je dat…
De eerste postzegel uit 1840 komt?
Op 6 mei 1840 werd de allereerste postzegel ter wereld op een brief geplakt. Deze postzegel toonde het portret van koningin Victoria en de woorden “postage” en “one penny”. “Postage” betekent port en “one penny” was het tarief dat voor een gewone brief moest worden betaald.
Er al postdiensten al bestonden in de oudheid?
Zes eeuwen voor Christus lieten Perzische koningen een netwerk van poststations aanleggen door het hele rijk. Hier konden koeriers uitrusten en vermoeide paarden omwisselen voor uitgeruste exemplaren. Later introduceerden de Romeinen een vergelijkbaar systeem in Europa.
De eerste brievenbussen van gietijzer werden geïntroduceerd in Engeland in de 19e eeuw?
Voordat brievenbussen werden gebruikt, moesten mensen hun brieven afgeven aan postmeesters of postbeambten.
Een koeriersdienst tussen Innsbruck en Brussel al in 1490 werd opgezet?
Frans von Taxis opende deze koeriersdienst, waarmee hij de basis legde voor het internationale postnetwerk. Deze dienst werd zo populair dat de familie Von Taxis in de zeventiende eeuw het ambt van “kaiserliche Generalpostmeister” kreeg.
Je voor post kon betalen door middel van een betaalde envelop?
In 1653 bedacht staatsman Jean-Jacques Renouard de Villayer dit systeem, maar het faalde uiteindelijk. Dit concept diende echter als inspiratie voor verdere ontwikkelingen, zoals de introductie van de Penny Post in 1680 en de eerste postzegel in 1840.
De duif een van de oudste vormen van postbezorging is?
Al in de oudheid werden duiven gebruikt om berichten over lange afstanden te vervoeren. Deze vogels konden vaak sneller reizen dan koeriers te voet.
De langste afstand ooit afgelegd door een postduif meer dan 7000 kilometer was?
In 1913 vloog een postduif genaamd Cher Ami van Verdun in Frankrijk naar zijn hok in Loft Grange, Verenigde Staten, ondanks ernstige verwondingen, waardoor ze levens redde van een omsingeld Amerikaans legeronderdeel tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Post versturen vroeger voornamelijk een overheidsaangelegenheid was?
Vanaf de negentiende eeuw werd de overheid in Europa verantwoordelijk voor de postdiensten. In Nederland was dit vanaf 1820 tot het einde van de twintigste eeuw het geval. Hoewel de postdienst sinds 1989 geprivatiseerd is, bestaat het systeem van brievenbussen en postzegels nog steeds.
Een pakket binnen de Benelux meestal binnen 24 tot 48 uur bezorgd wordt?
Een pakket binnen de Benelux wordt doorgaans binnen 24 tot 48 uur bezorgd. Dit betekent dat wanneer je een pakket verstuurt naar een bestemming binnen België, Nederland of Luxemburg, het meestal binnen één tot twee werkdagen aankomt op de plaats van bestemming. Deze snelle bezorging maakt het gemakkelijk om pakketten snel en efficiënt te versturen, waardoor mensen en bedrijven kunnen profiteren van een vlotte logistiek en een betrouwbare leveringsservice.
Een spoedkoerier binnen 30 minuten je pakketje kan ophalen voor bezorging?
Een spoedkoerier kan binnen slechts 30 minuten je pakketje ophalen voor bezorging. Dit betekent dat wanneer je dringend een pakket moet versturen, je snel een koerier kunt regelen die het pakket direct komt ophalen en bezorgen op de gewenste bestemming. Deze snelle service is ideaal voor situaties waarin snelheid van cruciaal belang is, zoals bij spoedleveringen van belangrijke documenten, medische benodigdheden of andere urgente zendingen.
Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van post of gewoon wat handige weetjes wilt weten over het versturen van pakketjes, hopelijk heb je wat interessante feitjes opgepikt uit deze blog. Post blijft een bijzondere manier van communiceren, die zowel vroeger als nu een speciale plek inneemt in onze samenleving.
Wellicht ook interessant: wist je dat veel webshops hun producten niet zelf verzenden?