Chinees eten komt hoofdzakelijk uit Zuidoost-Azië. Doordat China namelijk heel groot is zijn er heel veel verschillende volkeren die er leven. Zo zijn er ook in andere gebieden andere eigen culturen en regionale voedselbronnen te vinden. De keuken van China is daardoor op te delen in vier hoofdgebieden. De Noordelijke Jing keuken met de Mongoolse keuken. Daarnaast heb je de Westelijke Chuan keuken, de zuidelijke Yue keuken en de Oostelijke Sjanghai keuken. De noordelijke keuken staat bekend om het gebruik van schapen. Verder zijn de landbouwproducten voornamelijk rijst, gierst, sojabonen en perziken. De Westelijke keuken staat bekend om het rundvlees en de sterke kruiden. Dan de zuidelijke kant van China heeft een keuken gebaseerd op zoetzure accenten en vlees en groenten dat sappig smaken. Tot slot de Oostelijke keuken van China bestaat uit rijst en zeevruchten en is de bekendste keuken van China. Heb je al honger gekregen van alle Chinese ingrediënten? Tegenwoordig zijn er in Nederland al 1600 Chinese restaurants. Waarvan er ook een chinees restaurant in Sittard ligt.
Bekijk de leukste culturele weetjes over Azië hier!
Nederland
Wist je dat het eerste Chinese restaurant in Nederland opende in 1920? Het eerste Chinese restaurant werd geopend in Rotterdam en heette Cheung Kwok Low. In 1960 waren dit er al 260. Wist je dat het grootste Chinese restaurant van Nederland in Maarsen ligt. Hier kunnen 1600 mensen eten.
Jaren 80
In de jaren 80 werd een derde van alle restaurants gedreven door chinezen. Dit stortte later weer in waar de traditionele wok en de afhaalwokken de Chinese restaurants redde. Wat heel apart toen ook was, was dat een op de vijf van de restauranthouders geen chinees spraken. Daarnaast is het ook heel apart, maar iedereen wel op gevallen dat bijna elk chinees restaurant een aquarium heeft. Hier zaten exotische vissen in. Dit komt doordat het te maken had met het volksgeloof van de Chinese restaurants. Ze geloofden dat vissen energie opwekken, wat tot geluk en zakelijk succes zou moeten leiden. Een chinees restaurant in Sittard zal dit vast ook hebben. Helaas zijn steeds meer chinezen hier niet meer in gaan geloven.
Voorbereiding
Vond je het ook altijd raar dat het eten zo snel klaar was? Dan zal ik je nu uitleggen waarom en hoe dit komt. Het is namelijk zo dat ze het eten altijd al voor bereiden in de middag. Ook gebruiken ze voorgekookte rijst en mie, zodat het sneller klaar is. Vind je daarnaast ook dat ze altijd veel te veel geven? Dit komt doordat in Aziatische landen het erg onbeleefd is om alles op te eten. Daarom dat ze altijd veel te veel eten mee geven.
Babi Panggang
Wist je ook dat de gerechten Babi Panggang en Foe Yong Hai geen echte authentieke Chinese gerechten zijn? De bekende gerechten zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor Nederland in de jaren 40 en 50 toen Nederlanders de kolonie Nederlands-Indië verlieten. Ze wilden namelijk graag Oosters eten en de Chinese restaurant werden toen Chinees-Indisch genoemd.
Voor andere soorten blogs zoals blogs over Curaçao kan je op onze website terecht!