Van imposante forten die ooit strategische verdedigingswerken waren tot sprookjesachtige paleizen die koninklijke residenties huisvesten, kastelen hebben altijd tot de verbeelding gesproken. In deze blog delen we daarom een vijftal leuke weetjes over kastelen van over de hele wereld. Waar ligt bijvoorbeeld het oudste kasteel ter wereld? En hoeveel kastelen vind je in Nederland? Lees het hier.
Wist je dat er een Dag van het Kasteel is?
De Dag van het Kasteel is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt op tweede pinksterdag in Nederland. Tijdens deze dag openen tal van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen hun deuren voor het publiek. Bezoekers krijgen de unieke kans om de rijke geschiedenis en prachtige architectuur van deze bijzondere erfgoedlocaties te ontdekken. De Dag van het Kasteel biedt een gevarieerd programma met rondleidingen, historische re-enactments, tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud. Het evenement is bedoeld om het culturele en historische belang van kastelen en buitenplaatsen onder de aandacht te brengen en mensen te enthousiasmeren voor het behoud van dit erfgoed.
Wist je dat Nederland circa 700 kastelen heeft?
Nederland heeft tegenwoordig nog steeds ongeveer 700 kastelen. Bekende voorbeelden zijn Kasteel de Haar in Utrecht, een prachtig gerestaureerd neogotisch kasteel, en het Muiderslot bij Amsterdam, dat stamt uit de 13e eeuw en bekendstaat om zijn rol in de Nederlandse geschiedenis. Een ander bekend kasteel is Kasteel Limbricht, nabij het Limburgse Sittard. Veel kastelen zijn omgevormd tot musea en cultuurhistorische centra, waar bezoekers alles leren over de geschiedenis, architectuur en levensstijl uit vervlogen tijden. Daarnaast dienen sommige kastelen als trouwlocaties, waar paren hun huwelijksceremonie kunnen vieren in een romantische en historische setting. Ook fungeren kastelen vaak als conferentie- en evenementenlocaties. Vergaderen in Limburg kun je bijvoorbeeld bij Kasteel Limbricht.
Wist je dat het oudste kasteel in Engeland ligt?
Even een aantal buitenlandse weetjes over kastelen. Windsor Castle is bijvoorbeeld het oudste kasteel ter wereld. Het stamt uit de elfde eeuw en ligt in Windsor te Engeland. Meer weten over Engeland? Lees hier leuke weetjes over Engeland. Heden ten dage is Windsor nog steeds een van de officiële residenties van de Britse monarch. Het kasteel herbergt ook de St.-George’s Chapel, een prachtige gotische kapel die dient als de locatie voor vele koninklijke begrafenissen en huwelijken.
Wist je dat Burg Henneberg het kleinste kasteel ter wereld is?
Het kleinste kasteel ter wereld ligt in de deelstaat Thüringen in Duitsland. Lees hier meer eigenaardigheden over ons oostelijke buurland. Burg Henneberg is ook meer een kasteelruïne dan een nog functionerend kasteel. De oorsprong van de burcht gaat terug tot de 12e eeuw, toen het werd gebouwd op de heuvel boven Hennerberg als een strategisch verdedigingswerk. Gedurende de eeuwen heeft het kasteel verschillende herstellingen en uitbreidingen ondergaan, maar na verloop van tijd raakte het in verval. Nu is het een toeristische attractie met mooie uitzichten over de omliggende gebieden.
Wist je dat het grootste kasteel in Praag ligt?
In Praag te Tsjechië vind je het grootste kasteel ter wereld: de Praagse Burcht. Het bestaat uit meerdere paleizen, huizen, tuinen en zelfs kerken. Sinds 1918 is het de zetel van de president, maar voorheen woonden de prinsen en koningen hier. Het kastelencomplex is ontworpen door een Oostenrijker, die hofarchitect was van de Habsburgse koningin Maria Theresa.