Afval ontstaat als je iets niet meer kunt gebruiken, normaal gesproken heeft dus iedereen afval.
Het staat ook wel bekend als vuilnis. Het zijn materialen waar de eigenaar zich van wil ontdoen. Meestal wordt het door een erkende afvalinzamelaar opgehaald, denk bijvoorbeeld instituties zoals de RWM. We krijgen steeds meer hiervan, en we hebben op dit moment dus ook veel meer afval dan dat we vroeger hadden. Vandaar dat we tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik moeten maken van zogenaamde afvalbergen. Je kunt het tot op zekere hoogte ook hergebruiken, gezinnen doen dit meestal middels een composthoop. Het gevaar van zo een composthoop is dat hier wel ongedierte zoals ratten en mieren op af kunnen komen. In arme landen wordt dit een stuk meer, en op een andere manier gedaan. Zij doen bijvoorbeeld van autobanden, nieuw speelgoed maken. Of groente-afval aan verschillende dieren geven.
Herkomst
Afval is van alle tijden. Alleen het verschil is dat het vroeger een stuk minder schadelijk voor het milieu was dan vandaag de dag. Dit heeft ermee te maken dat vroeger veel meer stoffen biologisch afbreekbaar waren, en dus niet echt schadelijk voor het milieu. De industriële revolutie heeft grote impact gehad op de samenstelling van verschillende materialen. Het vervolg hiervan is dat de ladder van Lansink is ontworpen. Dit is een afvalbeleid waar er prioriteit aan de milieuvriendelijkste verwerkingswijze wordt gezet. De beste staan bovenaan de ladder en de minst goede staan onderaan de ladder. De ladder even kort toegelicht:
- A) Preventie
- B) Hergebruik
- C) Recycling
- D) Energie
- E) Verbranden
- F) Storten
Soorten afval
Er zijn enorm veel soorten. Het meeste wat een gemiddeld persoon produceert, is het gft-afval. Dit betekent groente-, fruit- en tuinafval. Een voorbeeld hiervan zijn uitwerpselen van een vijgenboom of andere plant. Daarnaast heb je nog enorm veel soorten waar je het mee kunt onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan papier en karton, glas, plastic en andere kunststoffen, textiel, metalen en overig afval. Ook bijvoorbeeld chemisch afval is een vorm hiervan. Dit zie je vaak voorkomen bij illegale fabricage van drugs. Vervolgens wordt het chemische gedeelte bewust ergens gedumpt. Vaak zie je wel dat er bij bijvoorbeeld een verbouwing een container besteld wordt waar allerlei soorten afval in gedumpt kan worden. Ben jij op zoek naar zo een container, klik dan hier voor de website van container buddy.
Afval scheiden
Wellicht is je opgevallen dat er tegenwoordig steeds vaker afval gescheiden wordt. Het wordt meestal gescheiden op papier, plastic en overig. Het scheiden van afval heeft verschillende voor- en nadelen. Hieronder worden beide even toegelicht.
Voordelen
- Er wordt minder CO2 uitgestoten.
- Afval kan door het scheiden beter hergebruikt worden
- Hierdoor zijn er ook minder grondstoffen nodig
- Dit resulteert dan weer in goedkopere producten
Nadelen
- Er is meer vervoer nodig om het gescheiden afval tot haar eindbestemming te krijgen, en kost hierdoor dus wat meer CO2. Wel is de CO2-uitstoot uiteraard minder dan de hoeveelheid CO2 die je uitstoot als je het niet doet scheiden.
- Daarnaast zijn er meer machines nodig om het afval te verwerken.
- En het kost meer arbeid. Ten eerste om bijvoorbeeld papier, plastic en overig afval te scheiden. En daarnaast om deze te verwerken.
Verwerking van afval
Als het verwerkt wordt, wordt er eigenlijk gekeken naar de bruikbaarheid. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hetgeen dat nog bruikbaar is, en daarnaast hetgeen wat geen toegevoegde waarde meer heeft. Zoals wellicht logisch is, wordt hetgeen wat nog bruikbaar is hergebruikt, en het wat geen meerwaarde meer heeft, wordt van de hand gedaan. Dit kan door verschillende methoden. Denk bijvoorbeeld aan verbranding op zee of het storten op, of in de bodem. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen bepaalde soorten. Denk aan huishoudelijk, bedrijfs- en industrieel, bouw- en sloopafval en grof vuil. Nederland is bezig om steeds meer aan het milieu te denken.
Tot slot, probeer je in te zetten voor een beter milieu door te scheiden. Het is echt een kleine moeite, maar draagt enorm veel bij aan het creëren van een betere leefomgeving.