In dit artikel lees je allerlei leuke weetjes over het wonen in Nederland. Van de eerste bewoners van Nederland, tot interieurstijl weetjes van de jaren 70 en leuke weetjes over het ontstaan van het beroep makelaar in Roermond. Veel leesplezier!
Wist je dat weetjes over wonen in Nederland:
Wist je dat: De eerste bewoners van Nederland de Neanderthalers waren?
Zo’n 40 tot 60 duizend jaar geleden vestigden de eerste vroege mens “de homo sapiens neanderthalensis”. Tot nu toe zijn er slechts 12 skeletten gevonden van de Neanderthalers. Dit is de menssoort waaruit de huidige mens geëvolueerd is. De Neanderthalers leefden in groepen en waren nomaden. Ze staan bekend als de menssoort die voor de eerste keer gereedschap maakten.
Wist je dat: 9000 voor Christus een groot deel van Nederland nog niet onder water stond?
De Waddeneilanden bestonden 9000 jaar voor Christus nog niet. Ook de Nederlandse kust lag toen nog een stuk verder van wat nu de kust is. Nederland was in die tijd voor een groot deel zandgebied. Tussen 9000 v.C. tot 5500 v.C. is de zeespiegel dusdanig gestegen dat het water heel Noord en Zuid-Holland onder water stonden. De stijging van de zeespiegel was voornamelijk te danken aan het einde van de ijstijd die ruim 10000 jaar lang duurde.
Wist je dat: Het beroep makelaar ontstaan is in 1284
In Nederland stamt het beroep makelaar uit de middeleeuwen. Er was een graaf in Dordrecht die het recht ontleende om makelaars hun beroep uit te laten oefenen. Een zogenaamde keur kwam een aantal jaren later in Dordrecht. Hierin werd vastgelegd wie het recht hadden om een keur uit te voeren. Dat document ligt nog steeds in het archief van Dordrecht. De eerste makelaars in Roermond waren de eerste makelaars die zich specifiek op huizen en woningen begonnen te richten. Het was in die tijd normaler om als makelaar van alles te verkopen. Van boten tot karren en paarden, tot huizen en boerderijen. Hij bracht koopliederen bijeen en kreeg een percentage van de opbrengst.
Wist je dat: Heerlen eigenlijk de oudste stad is van Nederland?
Vóór de Romeinse tijd was het gebied waar nu Heerlen ligt, een veel bevochten land. Het had veel vruchtbare veengrond waarop goed geboerd kon worden. Vanwege de vruchtbare grond en de gunstige ligging, werd Heerlen een toevluchtsoord voor de romeinen. Hier kwamen twee hoofdwegen bij elkaar, die van Boulogne-sur-Mer naar Keulen en die van Xanten naar Tier. Dat maakte deze plek een belangrijke ontmoetingsplaats. De Romeinse stad Coriovallum werd hier 400 na Christus gesticht. Er werd veel handel gedreven en er werd een badplaats aangelegd. Hiervan zijn opgravingen te zien in het thermenmuseum in Heerlen.
Lees ook: De leukste weetjes over Oostenrijk
Wist je dat: De woningnood in 1945 als volksvijand nummer 1 werd verklaart?
Na de oorlog lag de bouw in Nederland 3 jaar lang nagenoeg stil. Er waren steden verwoest door de oorlog en De Nederlandse economie was hard geraakt. Dat heeft als gevolg gehad dat het normaal werd om met een hele familie in één huis te wonen. Opa, oma, tante, oom, neven en nichten allemaal onder één dak! In 1960 is die situatie nog steeds onveranderd voor 1 op de 9 Nederlanders. Daarna is er flink gebouwd in Nederland tot het jaar 1984 bij de uitbraak van de oliecrisis die de bouw in Nederland weer deed bevriezen.
Wist je dat: Het grootste huis in Nederland in het Gooi staat
Tja, het was te verwachten natuurlijk. Het huis kost 55 miljoen euro en is gebouwd in 2007. Het huis is van Willem Willemstein, een Nederlandse Oliehandelaar met een geschat vermogen van 960 miljoen.
Naast het kopen en huren van een woning is het ook mogelijk om antikraak te wonen. Klik hier om verschillende weetjes te lezen over antikraak wonen!