Je ziet steeds vaker dat mensen het zien zitten om ondernemer te worden. Op het moment dat je een vaste baan zou je kunnen overwegen om daarnaast nog zzp’er te worden. Als jij een eigen bedrijf wil gaan starten naast je baan moet je een aantal dingen weten waar jij rekening mee moet gaan houden.
Toestemming van je werkgever
Wist jij dat je toestemming nodig hebt van jouw werkgever op het moment dat jij een zzp’er wilt worden naast je baan? Er is een kans dat je te maken krijgt met een concurrentiebeding of een verbod of nevenwerkzaamheden. Een concurrentiebeding is een soort van regel die in je arbeidsovereenkomst staat. Hierin wordt duidelijk dat je niet zelfstandig in dezelfde sector mag werken als die van jouw werkgever. Je zou zomaar een concurrent kunnen worden van je huidige werkgever. Ook staat hierin om welke werkzaamheden het gaat, de looptijd van het beding, in welke regio dit geldt en tenslotte of er een boete op staat. Vergeet niet dat je ook in gesprek kan gaan met je werkgever om de mogelijkheden te bekijken.
Aangifte inkomstenbelasting
Wist je dat er voor andere ondernemers andere fiscale regels gelden dan mensen in loondienst? Dit geldt ook als je daarnaast nog parttime werkt. Je moet dan bijvoorbeeld ook aangifte van inkomstenbelasting doen op het moment dat je hier een brief van krijgt. Als jij in loondienst werkt, wordt de loonbelasting automatisch ingehouden, maar dit is niet zo, als jij een zzp’er bent. Je moet nu dus een keer per jaar een aangifte doen van je inkomstenbelasting. Je werkt nog in loondienst, dus je betaalt dan zowel inkomstenbelasting over je loon als over je behaalde winsten binnen je bedrijf.
Urencriterium
Naast je inkomstenbelasting moet je dus ook rekening gaan houden met het urencriterium van 1225 uur per jaar. In deze uren mag je ook de nascholing en bedrijfsontwikkeling meetellen. Op het moment dat jij aan die 1225 uur komt kom je in aanraking voor extra aftrekposten. Als jij naast je bedrijf nog een vaste baan hebt, is het lastig om hiervoor in aanraking te komen. Je moet namelijk meer uren besteden aan je onderneming dan aan je vaste baan. Je moet dus goed je uren bijhouden.
Aangiftebelasting
Omzetbelasting is ook een van de dingen waar je mee te maken krijgt op het moment dat jij een onderneming start. Je krijg dan een btw-ID die je verplicht moet vermelden op al je facturen. Je draagt namelijk btw af bij de verkoop van een dienst of product. Het is dus noodzakelijk om je administratie goed bij te houden van alle verzonden en ontvangen facturen. Ieder kwartaal doe je digitaal aangifte over de btw. Er zijn echter beroepen die worden vrijgesteld van btw, maar dit komt weinig voor. Daarnaast heeft ook de rechtsvorm invloed op de rechten en plichten die jij op fiscaal gebied hebt. Het is altijd handig om goed overweg te kunnen met Excel.
Bankrekeningen
Op het moment dat jij een onderneming wil starten bij KvK heb je een zakelijke rekening nodig. Ook is dit verstandig om chaos op je bankrekening te voorkomen. Je kunt je voorstellen dat als je privézaken en je bedrijfszaken door elkaar lopen, dit voor problemen kan gaan zorgen. Daarnaast moet je voor jouw onderneming omzetbelasting en inkomstenbelasting betalen. Het is dan handig als je de omzet apart kan zetten om op deze manier problemen in de administratie te voorkomen.
KOR
KOR is een kleineondernemersregeling. Deze regeling heeft betrekking op de btw. Als de omzet lager is dan € 20.000 ex. btw, hoef je geen btw te betalen op leveringen en hoef je daarnaast dus ook geen btw-aangifte te doen. Je mag dan wel geen btw terugvragen op de kosten die je hebt gemaakt.
Vond je dit artikel leuk of leerzaam? Lees dan ook het artikel over Bitcoin!