Plastic verpakkingen zijn overal om ons heen. We gebruiken ze voor eten, drinken, cosmetica, elektronica en nog veel meer. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe ze zijn geëvolueerd en waar ze vandaan komen? In deze blog nemen we je mee op reis door de geschiedenis en laten we je enkele interessante weetjes zien over de evolutie van plastic verpakkingen.
De oorsprong van plastic
Plastic zoals het vandaag kennen is eigenlijk een vrij recente uitvinding. De eerste kunststoffen werden aan het einde van de 19e eeuw ontwikkeld, maar het duurde nog enkele decennia voordat plastic verpakkingen over de hele wereld werden gebruikt.
Bakeliet
In 1909 ontdekte Leo Baekeland bakeliet, de eerste thermo hardende kunststof. Bakeliet werd al snel gebruikt voor de productie van telefoonbehuizingen, knoppen en andere voorwerpen. Hoewel het geen flexibel plastic was, markeerde dit het begin van de plastic revolutie.
Plastic flessen en containers
In de jaren 1940 en 1950 begonnen plastic flessen en containers populair te worden als alternatief voor glas en blik. Dit maakte het mogelijk om eten en drinken langer houdbaar te maken en gemakkelijker te vervoeren.
PET-flessen
In de jaren 1970 werd PET geïntroduceerd als een nieuw materiaal voor plastic flessen. PET is lichtgewicht, sterk en recyclebaar. Het wordt nog steeds veel gebruikt voor frisdrank- en waterflessen. Ook bij andere doorzichtige verpakkingen wordt PET plastic gebruikt, zoals bijvoorbeeld hier bij deze productverpakkingen.
Recycling van plastic
Het bewustzijn van het milieu heeft geleid tot een grotere nadruk op het recyclen van plastic verpakkingen. Recyclingprogramma’s zijn over de hele wereld opgezet om de impact van plastic afval op het milieu te verminderen. Ook zijn er door de toenemende bezorgdheid over de plasticvervuiling van de oceanen en milieu afgelopen jaren duurzame alternatieven voor ze ontwikkeld. Hierbij horen biologisch afbreekbare plastics, herbruikbare varianten en verpakkingen gemaakt van gerecycled plastic.
Vond je dit interessant? Lees dan ook: Dit wist jij nog niet over de lithium batterij