De brugklas is het begin van een opwindende fase in het leven van een kind en de ouders. Na jarenlang de vertrouwde omgeving van de basisschool te hebben verkend, staat er een grote verandering te wachten. Maar laten we deze overgang eens van dichtbij bekijken. Of je nu zelf binnenkort de brugklas in stapt of als ouder je kind voorbereidt, deze blog onthult enkele intrigerende weetjes over de brugklas.
Weetjes over de brugklas
We weten allemaal dat de brugklas voor zowel ouder als kind een spannende tijd is. Om je voor te bereiden op deze perioden, hebben we deze blog geschreven. Met behulp van studenten in opleiding onderwijsassistent, met weetjes over de brugklas.
Wist je dat je ook je huis moet voorbereiden op de brugklas?
Wist je dat het niet alleen belangrijk is om jezelf voor te bereiden op de brugklas, maar ook je huis een beetje klaar te maken? Een fijne plek om te leren is handig. Ruim je kamer op en maak een rustige plek om huiswerk te doen. Sorteer je boeken per vak, zodat je altijd het juiste boek kunt vinden. Begin je dag goed met een stevig ontbijt en zorg voor gezonde snacks. Probeer je telefoon en internetgebruik te reguleren, zodat je je beter kunt concentreren. Praat met je ouders over school en maak samen duidelijke regels en afspraken. Zo wordt niet alleen jij, maar ook je huis klaargestoomd voor een geweldig brugklasavontuur!
Wist je dat het slim is om de nieuwe route naar school een paar keer te oefenen?
Als je naar de brugklas gaat, verandert er veel. Misschien moet je nu verder reizen, lopen of fietsen. Door de route alvast te oefenen, weet je hoe je moet gaan. Zo kom je niet te laat op school. Vraag je ouders of ze samen met jou de weg willen testen. Soms is er ook een bus of trein die je kunt nemen. Dan weet je precies hoe dat werkt. Zo ben je goed voorbereid en voel je je zelfverzekerder op je eerste schooldag in de brugklas!
Wist je dat je veel verschillende leraren krijgt én een mentor?
Een mentor is als een soort gids die je door je schooltijd heen helpt. Deze persoon is er niet alleen om les te geven, maar ook om je te begeleiden en ondersteunen.
Elk vak op de middelbare school heeft zijn eigen leraar. Dus voor wiskunde, Nederlands, geschiedenis en al die andere vakken heb je andere leraren. Ze hebben elk hun specialiteit en helpen je om de lesstof te begrijpen.
Wist je dat je andere vakken zult hebben in de brugklas?
Dag bekende vakken, maak kennis met wiskunde, Duits en biologie! De brugklas brengt niet alleen nieuwe uitdagingen maar ook spannende vakken met zich mee.
Op de basisschool leerde je vast al veel, maar nu komen er vakken bij die je misschien nog niet kent. Wiskunde gaat over getallen en sommen, Duits leert je een nieuwe taal spreken en biologie neemt je mee in de wereld van planten, dieren en het menselijk lichaam. Het kan even wennen zijn, maar het is ook hartstikke interessant! Je ontdekt nieuwe onderwerpen en leert dingen die je voorheen niet wist.
Wist je dat je elk uur naar een ander lokaal moet?
Geen vaste plek meer. In de brugklas moet je voor elk vak naar een ander lokaal. Dat betekent elke keer je spullen pakken en naar een nieuwe klasruimte gaan. In het begin kan het best verwarrend zijn, want je bent gewend aan één vaste plek op de basisschool. De eerste weken worden vaak besteed aan het zoeken naar al die verschillende leslokalen.
Maak je geen zorgen als je even moet zoeken, want het komt allemaal goed. Iedereen moet wennen aan deze nieuwe manier van les krijgen en voor je het weet, weet je precies waar je moet zijn.
Wist je dat je elke twee uur pauze hebt in de brugklas?
Elke twee uur is het pauze in de brugklas. Na twee uur les is er een korte pauze, of tussen de middag is er een wat langere lunchpauze. Maar in de middelbare school is het niet meer zoals op de basisschool, waar je buiten ging spelen. Nee, op de brugklas is het meer buiten chillen. Je gaat gewoon ergens zitten, checkt je telefoon, eet een hapje en kletst wat met je vrienden. Dus geen rennen en spelen meer, maar meer ontspannen momenten om even bij te komen tussen de lessen door.
De brugklas introduceert tal van veranderingen, maar met de juiste kennis en voorbereiding kan deze overgang soepel verlopen. Van nieuwe vakken en docenten tot het plannen van huiswerk en het gebruik van digitale systemen, deze weetjes zorgen ervoor dat zowel kinderen als ouders goed voorbereid zijn op deze nieuwe fase in het onderwijs.