Het grootste land van Zuid-Amerika heeft veel interessante weetjes die jij nog niet wist. De naam Brazilië stamt af van een boomsoort, de hoofdstad werd gebouwd in 41 dagen en er worden enorm veel mensen vermoord. Deze en meer interessante weetjes vind je hieronder, dus lees snel verder!
Het land is vernoemd na een boom
De naam Brazilië heeft te maken met de brazielboom. Uit deze boom komt rood sap dat werd gebruikt om kleding rood te maken. De Portugezen die Brazilië ontdekten, vonden dit sap heel waardevol en noemden de boom ‘brasil’. In het Portugees betekent dit ‘rood als vuur’. Het land werd vernoemd nar deze bomen, omdat je deze hier veel kon vinden. Tegenwoordig zijn de brazielbomen niet zo veel meer te vinden, doordat er veel van deze bomen werden gekapt. Oorspronkelijk groeide de bomen alleen in acht staten van Brazilië.
Brazilië won de meeste wereldbekers voetbal
Het land staat natuurlijk bekend om het voetbaltalent. Brazilië heeft al 5 keer de wereldbeker gewonnen. Ook heeft het land al twee keer het WK mogen organiseren. De eerste titel won het land in 1958. Toen wonnen ze met 5-2 van Zweden. Vier jaar later werden ze weer wereldkampioen. En ook in 1970, 1994 en 2002 gingen ze met de beker naar huis.
Het heeft de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan
Liberdade is een wijk in São Paulo waar een zichtbare Japanse cultuur heerst. In de jaren 1910 is deze wijk ontstaan, toen de eerste Japanse immigranten zich hier vestigden. In het Portugees betekent Liberdade vrijheid, en dat zochten de Japanners in deze stad. Al snel werd deze stad het centrum van de Japanse gemeenschap in São Paulo. De wijk staat bekend om zijn Japanse architectuur, winkels en restaurant. Het is een beetje vergelijkbaar met China Town in New York. In deze blog lees je wat leuke weetjes over New York.
De hoofdstad Brasilia werd in 41 dagen gebouwd
De hoofdstad van Brazilië is Brasilia. Veel mensen denken dat Rio de Janeiro de hoofdstad is, maar sinds 1960 is deze vervangen door Brasilia. Dit ligt namelijk veel centraler in het land ten opzichte van Rio de Janeiro. In 1956 werd de eerste steen gelegd in de hoofdstad, en in 1960 werd de stad officieel ingehuldigd door de president. Tegenwoordig telt Brasilia op twee steden na de meeste inwoners.
In 30 jaar zijn er 1,1 miljoen mensen vermoord
Misdaad is een groot probleem bij landen in Zuid-Amerika, zo ook in Brazilië. Het land heeft een moordcijfer van bijna 27 moorden per 100.000 inwoners. Het land met de meeste moorden is Honduras, waar 91,6 mensen per 100.000 inwoners wordt vermoord. In vergelijking met Brazilië hebben alleen Venezuela en Colombia een hoger moordcijfer van alle landen in Zuid-Amerika. Ook al klinken deze cijfers absurd voor ons als Nederlanders, is er wel al wat verbetering. Tussen 2017 en 2018 is het aantal moorden namelijk met 13% gedaald. Het valt wel op dat het aantal moorden op politieagenten juist is toegenomen.
Christus de Verlosser weegt 635 kilo
Als je aan Rio denkt, denk je aan het Christus beeld wat over de stad waakt met open armen. In 2007 is dit beeld uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen. Dit is een lijst van zeven bijzondere gebouwen en constructies. De Chinese Muur behoort bijvoorbeeld ook tot deze lijst. Het Christus beeld in Rio is 38 meter hoog en weegt dus 635 kilo. Je vindt het beeld op de 710 meter hoge berg Corcovado, wat uitkijkt op de stad Rio de Janeiro.
In Brazilië lag de grootste stortplaats ter wereld
Meer dan dertig jaar lang lag de grootste stortplaats ter wereld in Rio. Een enorme berg met afval van 247 voetbalvelden groot. Jardim Gramacho werd in beeld gebracht door deze documentaire. Dagelijks kwam er 8.000 ton afval op de berg van verschillende landen. In 2012 werd de stort geruimd om plaats te maken voor een fabriek. Dit bedrijf gebruikt de broeikasgassen van rottend afval om brandstof van te maken.
Manaus was ooit de rijkste stad van Zuid-Amerika
De Braziliaanse stad Manaus was ooit de rijkste stad van Zuid-Amerika dankzij de productie van rubber. In 1839 werd het vulkaniseren van latex uitgevonden, waardoor de rubberhandel op gang kwam. Deze handel zorgde voor veel rijkdom voor de stad, maar dit stopte in 1913. Toen kwam namelijk de Brits-Indische rubber op de markt, wat zorgde voor een enorme daling van de prijs. Tegenwoordig vind je in de stad nog het Amazonetheater, wat de rijkdom weerspiegelt wat de stad ooit had.
Vond je dit een interessante blog? Lees dan zeker deze blog met 7 weetjes over India.