The land down-under, oftewel Australië, is een land met een rijke geschiedenis. Australië is een enorm land waar bijna alles mogelijk is. Er zijn meer dan genoeg weetjes over Australië zijn die echt superinteressant zijn, maar die je ook nog nooit hebt gehoord. Dit grote continent is rijk aan landschappen, klimaten, natuur en de dieren. Wij gaan voor jou 15 van onze meest verbazingwekkende weetjes over Australië uitleggen.
1. Het land van de dieren
We hebben allemaal wel eens van die filmpjes gezien met dieren waarvan wij niet wisten dat ze bestonden. Het meest bekende dier van Australië is natuurlijk de kangoeroe, maar er wonen ook dieren waar je aardig van kan schrikken als je ze ziet. Een van onze weetjes over Australië is dat dit land enkele van de meest unieke dieren ter wereld waarborgt. Een van dieren is een regenworm, maar niet zomaar een regenworm. Deze regenworm kan maar liefst 4 meter lang worden! Deze gigantische Gippsland-regenworm is alleen maar te vinden. Nog meer bijzondere unieke dieren die alleen in Australië voorkomen zijn:
- Wombat
- Tasmaanse duivel
- Quokka
- Emoe
- Bergduivel
- Vogelbekdier
- Koala’s
.
2. Nederland heeft bijna evenveel inwoners als Australië
Ja, je leest het goed. Ons mooie kikkerlandje Nederland heeft bijna evenveel inwoners als Australië. Zo heeft Australië ongeveer 20 miljoen inwoners. Wist jij dat 70% van Australië nauwelijks bewoond wordt? Dit uitgestrekte gebied van Australië, ook wel bekend als de Outback herbergt een rijke Aboriginal cultuur. Bijna alle mensen wat wonen in Australië wonen langs de kustlijn.
3. De kangoeroe en de emoe
Veel mensen denken dat de kangoeroe het symbool van Australië is. Dit klopt echter maar deels, want er is nog een dier wat symbool staat voor Australië. Dat is de emoe. De kangoeroe en emoe staan beide symbool voor Australië. Dit is niet precies een van de weetjes over Australië, maar wist jij dat een kangoeroe en emoe allebei niet achteruit kunnen lopen? Dit maakt ze een perfect symbool, want ze staan onder andere symbool voor vooruitgang.
4. Werelderfgoed locaties
Australië is natuurlijk een land met een rijke geschiedenis en prachtige natuur. Wist jij dat Australië ook een aantal UNESCO werelderfgoed locaties heeft? In totaal zijn er maar liefst 20 locaties in Australië die dit kenmerk hebben waaronder de Tasmanian Wilderness, het Sydney Opera House en het Grote Barrièrerif. Naast nog meer weetjes over Australië gaan we zo meteen nog dieper duiken in het Grote Barrièrerif.
5. Het Grote Barrièrerif
Zoals we net al hadden genoemd is het Grote Barrièrerif een van de vele werelderfgoed locaties. Dit rif is de thuisbasis van heel veel verschillende zeedieren en ander levende wezens. Het is zo groot dat het zelfs te zien is vanuit de ruimte! Dit rif strekt zich uit over meer dan 2.300 kilometer! Het is een van de meest bijzondere en complexe natuurlijke ecosystemen wat op aarde te vinden is.
6. Grootste zandeiland
Of je dit wilt zien als een van de weetjes over Australië is aan jou, maar technisch gezien is het eentje dat het benoemen waard is. Net voor de kust van Queensland ligt Fraser Island. Dit eiland wordt gezien als het grootste zandeiland over de hele wereld. Het is niet alleen een eiland, maar het wordt ook nog bewoond door de dingo’s. Deze dieren leven hier nog tussen de zoetwatermeren en regenwouden in. Het is daarnaast ook nog een van de weinige plekken waar je de dingo’s kan tegenkomen.
7. Kerst in de zomer
Het klinkt heel raar, maar het is toch echt zo. Vanwege de ligging van Australië valt Kerstmis midden in de zomer. In plaats van binnen zitten bij de open haard met warme chocomelk zijn de inwoners van Australië met Kerstmis op het strand te vinden. Hier zijn ze meestal met hun vrienden en familie aan het genieten van de barbecue op het strand.
8. Sporters
Australiërs en sporten is een echte match made in heaven. Sporten zoals cricket, rugby, Australisch voetbal zijn erg belangrijke onderdelen van de gemeenschap geworden. Er zijn genoeg grote sportevenementen zoals The Australian Open en The Melbourne cup. Deze evenementen zijn zo groot dat mensen over de gehele wereld komen genieten van deze sporten.
9. De grootste rots ter wereld
De grootste rots ter wereld staat in Australië. De Uluru oftewel Ayers Rock is 348 meter hoog, 1,9 kilometer wijd en kent een omtrek van 9,4 kilometer. We raden je aan om alleen naar de rots te kijken, want het beklimmen van deze gigant wordt niet gewaardeerd. Dit komt doordat de locals de rots aanschouwen als heilig.
10. Het oudste regenwoud
Je hoeft dus niet per se naar Azië toe voor een regenwoud te zien, maar kunt gewoon naar Australië gaan. De precieze leeftijd van De Daintree Rainforest is niet bekend, maar het zal tussen de 150 en 200 miljoen jaar oud zijn.
11. De oudste bevolking
Naast het oudste regenwoud heeft Australië ook de oudste bevolking. De Aboriginals staan bekend als de oudste cultuur van de wereld, maar zijn momenteel ook nog aanwezig in Australië. Ze nemen ongeveer 3% van de gehele bevolking in van Australië.
12. De Engelse wereldtaal
We weten natuurlijk dat er Engels wordt gepraat in Australië, maar dat betekent niet dat je alles gaat begrijpen ervan. De Australiërs hebben hun eigen toevoegingen gemaakt aan de Engelse taal. Hierdoor hoeft het dus niet te betekenen dat je hun altijd kunt verstaan, ook al spreek je vloeiend Engels. Misschien daar nog even een lesje in de taalkunsten doen?
Australië is natuurlijk een land met een hele rijke geschiedenis. Er zijn meer dan genoeg weetjes over Australië te vinden. Ik heb met alle plezier deze 12 weetjes voor jou op een rijtje gezet. Naar mijn mening is dit een geweldige plek om heen te gaan voor op vakantie, maar ik zou er zelf niet kunnen wonen.