Hoe heerlijk is een goede pizza wel niet? Echte fijnproevers ervaren het eten van een pizza uit de supermarkt wel eens als het eten van een kartonnen doos. Dat is natuurlijk wel enigszins respectloos, aangezien het aanbod ook in de supermarkt steeds beter is. Neemt niet weg dat je een goede pizza, inderdaad altijd nog het beste zelf maakt of laat maken door een goede pizzabakker. Wil je wat geheimen leren kennen over wat er nodig is voor een goede pizza? Lees dan verder…
Gastronomie geheim van een luchtige pizzabodem
Wil jij een extra luchtige en krokante pizza? Dan is er een mooi geheim op het gebied van gastronomie: het werkt namelijk dan goed om het deeg een nacht te laten rijzen. Vervolgens rol je het deeg uit, net voor het bakken. Daarbij is het gebruikelijk om extra bloem te gebruiken. Dit voorkomt namelijk dat het deeg gaat plakken op het tafelblad.
Wist je dat de Italiaanse pizza niet bestaat?
Pizza komt oorspronkelijk wel uit Italië. Alleen elke streek heeft weer zijn eigen manier van pizza bereiden. Er is dus niet één specifieke Italiaanse pizza. Wel zijn er twee hele bekende pizza’s: de Romeinse pizza en de Napolitaanse pizza. Spreek je een Napolitaan? Dan is de kans groot dat hij, zij of hen zegt dat de pizza in Napels is uitgevonden. Alleen een geschiedkundige zal er toch anders tegenaan kijken.
De oven
Het gastronomie geheim van een goede pizza zit hem niet alleen in de ingrediënten, maar ook in de oven. Het soort oven, de temperatuur, hoe lang de pizza erin zit. Alles is van belang voor een goede pizza. Wil je bijvoorbeeld een Romeinse pizza bakken? Dan moet de temperatuur van de pizza tussen de 300 en 350 graden Celsius zijn. Dit zorgt ervoor namelijk dat de pizza krokant en knapperig wordt. Het is dan ook wel meteen duidelijk dat je een zo’n pizza niet in elke oven kunt bakken. Niet alle ovens halen namelijk die temperatuur. Weet je trouwens dat een Napolitaanse pizza zelfs op 500 graden Celsius wordt gebakken?
Wil je een pizza op een hoge temperatuur bakken? Dan is een houtoven vaak de ideale oven. Het voordeel is dat je met een houtoven voor een hele gelijkmatige manier van bakken zorgt. Dit komt omdat je op verschillende manieren in een houtoven een pizza verhit: door de warmte van de vlam, door stralingswarmte die er van de koepel afkomt en ten slotte ook nog via de geleiding van de stenen.
Pizza was vroeger streetfood
Tot 1889 was pizza vooral een gerecht voor arme Italianen. En de pizza werd dus zeker niet als iets bijzonders gezien op het vlak van gastronomie. Het werd alleen anders toen in 1889 koning Umberto met zijn vrouw Margherita van Savoye Napels bezocht. Ze lieten pizzzabakker Raffaele Esposito drie verschillende pizza’s bakken.
Pizza Margherita is afgeleid van de Italiaanse vlag
De pizzabakker Raffaele Esposito maakte dus drie verschillende pizza’s, waaronder de pizza met tomaat, mozzarella en basilicum. Heel bewust waren de ingrediënten afgeleid van de Italiaanse vlag. Tegenwoordig is de pizza Margherita een hele bekende pizza die vaak als een soort basis pizza wordt gezien door heel veel mensen.