Antikraak wonen is een flexibele contractvorm, die jou de mogelijkheid biedt tot goedkoop te wonen of werken. Het doel van antikraak is om vastgoed te beschermen tegen kraak en vernieling gedurende een periode dat het pand leeg staat. Het voordeel van antikraak is dat iemand op een bijzondere of avontuurlijke locatie kan wonen of werken. Antikraak wordt namelijk vaak toegepast op bijzondere gebouwen. Enkele voorbeelden hiervan zijn klaslokalen, kantoorpanden of verschillende woningen. In deze blog lees je verschillende weetjes over antikraak wonen.
Je mag een aantal dingen veranderen in de woning
Wanneer je antikraak gaat wonen, zul je je aan veel strenge regels moeten houden. De eigenaren willen uiteindelijk het pand in goede staat kunnen verhuren of verkopen. Echter vinden veel huurbazen van een antikraak woning het prima, wanneer je de muren zal verven. Uiteindelijk zul je ook een echt thuisgevoel moeten creëren bij de woning.
Je hebt weinig tijd om het pand te verlaten
Antikraak wonen is leuk, voor hoe lang het duurt. Het is erg onduidelijk voor hoe lang je antikraak kunt wonen. Antikraak is vaak voor enkele jaren. Wanneer de huurbaas beslist dat je het pand moet verlaten, kan het zomaar zijn dat je binnen vier weken vertrokken moet zijn. Bovendien heb je als antikraak huurder veel minder rechten dan een algemene huurder.
Je ontvangt geen huursubsidie bij antikraak wonen
Bij antikraak wonen, heb je geen officieel huurcontract. Het contract dat je hebt getekend, geldt voor een bruikleenovereenkomst. De bruikleenovereenkomst geldt dan voor een tijdelijke bewoning van het pand. De huurbaas kiest voor antikraak om krakers, inbrekers en zwervers op afstand te houden van het pand. Voor de tijdelijke bewoning, betaal je dus zogenaamde onkostenvergoeding of bruikleenovereenkomst. Hier kun je geen huursubsidie voor aanvragen
Iedereen vanaf 18 jaar mag antikraak mag
Iedereen vanaf 19 jaar komt in aanmerking om antikraak te woning. Het is heel simpel om je in te schrijven voor een antikraak woning. Je kunt je bij de meeste organisaties online aanmelden voor het pand. Echter staan de personen die in de voorgaande jaren als een antikraak hebben gewoond al vaker een streepje voor.
Antikraak wonen kent verschillende voordelen
Antikraak kan om verschillende redenen erg interessant zijn. Het kan interessant zijn voor mensen die snel een tijdelijke woonruimte nodig hebben of voor de mensen die liever voor een laag tarief wonen. Een antikraak woning kent vaak een groot oppervlakte tegen een laag tarief. Gemiddeld kost het tussen de €150,- en €300,- om antikraak te wonen. Daar kunnen wel eenmalige plaatsings- of administratiekosten bij moeten worden betaald. Bovendien zal er in het begin een borg betaald moeten worden. Dit is meestal twee keer de maandelijks te betalen prijs.
Je hoeft vaak geen gas, water en licht te betalen
In de meeste gevallen zit het gas, water en licht bij de maandelijks te betalen prijs inbegrepen. In de meeste gevallen is maandelijkse prijs opgebouwd uit de kosten voor de nutsvoorziening. De reden hiervoor is dat de eigenaar graag zijn pand wilt beschermen tegen krakers, inbrekers en zwervers. Echter houden niet alle verhuurders zich hieraan. De huurbazen komen vaak met verschillende administratiekosten, waardoor er bij het antikraak wonen in principe toch een soort van huur wordt betaald. Bovendien is de woning vaak niet goed geïsoleerd. Dit betekent dat je in de winter de verwarming vaak erg hoog zal moeten zetten.
Hopelijk heb je na het lezen voldoende kennis opgedaan over antikraak wonen. Antikraak wonen kent verschillende voor- en nadelen. Mocht antikraak wonen niet iets voor jou zijn. Dan helpt de makelaar in Kerkrade jou graag bij het vinden van een geschikte woning. Bovendien hebben wij alvast voor jou verschillende weetjes over het inrichten van jouw huis op een rijtje gezet!