Pinguïns, fascinerende en vertederende wezens die ons met hun zwart-witte pak altijd weer weten te charmeren. Maar hoe goed kennen we deze gevederde vrienden eigenlijk? Van meest gestelde vragen tot gekke pinguïn weetjes, wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!
Pinguïns hebben bolle botten
In tegenstelling tot de meeste vogels, hebben pinguïns niet holle botten. Hun botten zijn stevig en zwaarder, waardoor ze beter bestand zijn tegen de druk van het duiken.
Pinguïns hebben een zout water filter
Pinguïns hebben een speciale klier boven hun ogen die overtollig zout uit hun bloed verwijdert. Dit helpt hen te voorkomen dat ze te veel zout binnenkrijgen tijdens het drinken van zeewater.
Zorgzame pinguïn papa’s
Een van de liefste Pinguïn weetjes is dat ze bekend staan om hun buitengewone zorgzaamheid, vooral bij het grootbrengen van hun jongen. Bij sommige soorten, zoals de Keizerspinguïns, nemen de mannetjes de verantwoordelijkheid op zich om de eieren warm te houden en te beschermen, terwijl de vrouwtjes op zoek gaan naar voedsel. Eenmaal uitgekomen, dragen ze samen de zorg voor het kuiken en wisselen ze elkaar af om op te warmen en voedsel te geven.
Pinguïns zijn kleptomaan
De Adélie-pinguïns maken nesten van steentjes en stelen daarvoor constant elkaars stenen. Dit gedrag wordt vaak waargenomen tijdens het broedseizoen, wanneer ze hun nesten bouwen om hun eieren te beschermen en hun kuikens groot te brengen.
Deze kleine zwart-witte pinguïns zijn behoorlijk slim en competitief als het gaat om het verzamelen van de beste stenen voor hun nesten. Ze kunnen stenen uit elkaars nesten stelen en zelfs proberen stenen van hun buren te pikken als ze denken dat die beter geschikt zijn voor hun eigen nesten. Ook zullen ze elkaar niet snel redden van een ijsbeer die aanvalt!
Pinguïns zijn monogaam
Pinguïns staan bekend om hun monogame relaties. Als ze een partner vinden, blijven ze vaak hun hele leven bij elkaar. Het is hartverwarmend om te zien hoe ze genegenheid tonen door elkaar te knuffelen en hun snavels te wrijven, wat hun band versterkt. Het is bijna alsof ze elkaar een liefdeskus geven!
Seksueel gefrustreerde pinguïns verkrachten vrouwtjes
Soms gebeurt het dat agressieve mannetjespinguïns, die er niet in slagen een vrouwtje te vinden, uit frustratie het nest van een broedend paar aanvallen en het vrouwtje verkrachten. Tijdens het gevecht gaan de eieren vaak verloren. Sterker nog! Dit is een van de belangrijkste redenen voor een minder succesvol broedseizoen bij pinguïns.
Pinguïns spuitpoepen
Van alle pinguïn weetjes hebben we de beste voor het laatst bewaard. Zoals elk ander dier poepen pinguïns niet graag op hun eieren of jongen. Waar laten ze het dan? Ze spuiten (!!) het gewoon richting de buren. Die spuitpoep kan wel verschillende decimeters ver komen. Elk nest heeft dus een soort poepcirkel eromheen.
Pinguïns hebben verschillende diepterecords
Sommige pinguïnsoorten, zoals de Keizerspinguïn, kunnen ongelooflijke dieptes bereiken tijdens hun duiken. Ze zijn in staat om meer dan 500 meter onder water te gaan op zoek naar voedsel.
Pinguïns ondergaan een jaarlijkse rui
Pinguïns verliezen hun oude verenkleed en groeien nieuwe veren tijdens een proces dat bekend staat als de jaarlijkse rui. Gedurende deze periode kunnen ze enkele weken tot maanden niet zwemmen of eten en vertrouwen ze op hun lichaamsvet om te overleven.
Pinguïns hebben kleurrijke snavels
Terwijl het lichaam van pinguïns meestal zwart-wit is, hebben ze vaak opvallend gekleurde snavels, variërend van feloranje tot roze en geel. Deze kleurrijke snavels spelen mogelijk een rol in de partnerkeuze en de communicatie tussen pinguïns. Het is fascinerend om te ontdekken dat pinguïns, naast al deze boeiende eigenschappen, ook kleurrijke snavels hebben die een rol kunnen spelen in hun communicatie en partnerkeuze. Wil je meer weten over deze bijzondere vogels? Hier vind allerlei weetjes over zwanen, die net als pinguïns tot de familie van vogels behoren.
Ontdek fascinerende feitjes over haaien hier! Wil je meer wilt weten over andere zeedieren, klik dan hier om alles te leren over dolfijnen en hier om alles te leren over zeehonden
Veel leesplezier!