De volatiliteit van een markt kan voor beginnende beleggers vrij intimiderend zijn. Het hoeft echter niet zo ingewikkeld te zijn als dat het lijkt. De essentie is dat het uiteindelijk gaat om de mate waarin de prijs van het financieel instrument schommelt. Dit kunnen schommelingen op de korte én lange termijn zijn. Het is belangrijk dat beleggers deze volatiliteit goed begrijpen, omdat het zowel kansen als risico’s met zich mee kan brengen.
Marktvolatiliteit verwijst naar de mate waarin de prijs van een financieel instrument of marktindex fluctueert over een bepaalde periode. Het is een maatstaf voor de onzekerheid of het risico in de markt. Een hoge volatiliteit duidt op grote prijsschommelingen in korte tijd, terwijl een lage volatiliteit wijst op meer stabiele prijzen.
Psychologische factoren
Bij het beleggen en helemaal bij de volatiliteit spelen emoties vaak een grote rol. Hebzucht en angst zijn vaak twee drijfkrachten die bewegingen in de prijs kunnen versterken. Beleggers kunnen namelijk uit angst massaal aandelen verkopen, waardoor de prijs zal dalen. Overmatig optimisme kan zorgen voor koopgolven en hogere prijzen.
Veel mensen laten kuddegedrag zien in dit soort situaties. Vaak hebben zij de neiging om de massa te volgen, ook al is dit niet altijd rationeel. In oudere marktbewegingen kun je dit ‘fenomeen’ ook vaker terugzien. Denk eens aan de hype over het hele internet met de jaarwisseling van 1999 naar 2000. Een ander voorbeeld is de huidige cryptomanie, beide gevallen zorgden voor extreme koersstijgingen.
Het is belangrijk om als belegger bewust te zijn van deze factoren. Door tegen de stroom in te gaan en rationeel te blijven denken, zou je kunnen profiteren van overreacties. Collectieve paniek of euforie is iets om voor uit te kijken.
Andere historische pieken in marktvolatiliteit
Er zijn talloze voorbeelden van marktbewegingen die als volatiel worden geclassificeerd. De crash in 1929 resulteerde in een daling van bijna 90% in de Dow Jones index. Een recenter voorbeeld is de kredietcrisis in 2008. Hier zagen we aandelen in korte tijd halveren.
Uit deze gebeurtenissen kunnen we belangrijke lessen halen. Bijvoorbeeld dat markten soms irrationeel kunnen reageren. Bovendien kan euforie prijzen ver van hun normale waarde drijven. Een andere les is dat volatiliteit vaak in golven komt. Periodes waarin er rust is, worden vaak afgewisseld met turbulente tijden.
Een andere les is dat je bereid moet zijn om niet alleen kansen te benutten, maar ook risico’s tegen te gaan. Dit is hetzelfde als bij het starten van een eigen onderneming. Er zijn genoeg risico’s om je zorgen over te maken, maar uiteindelijk zul je toch bereid moeten zijn om deze risico’s te nemen. Zowel voor jezelf, als voor je onderneming of beleggingen. Er zijn nog veel meer weetjes over het starten van een eigen onderneming. Lees hier onze blog hierover!
Kansen in de volatiliteit
Ervaren beleggers zien volatiliteit vaker als kans dan als bedreiging. Prijsschommelingen bieden namelijk mogelijkheden om met een gunstige prijs in te stappen. Dit is een aanpak die veel discipline vereist en gecombineerd moet worden met een goed begrip van de markt.
Je kunt op verschillende manieren profiteren van marktvolatiliteit. Eén voorbeeld is marktbewegingen te voorspellen en daarop in te spelen. Mensen die hier meer over willen weten, zijn wellicht geïnteresseerd om alles te leren over CFD trading.
Welke strategie jij ook kiest, het belangrijkste is dat je je risico’s goed beheert. Door te spreiden en stop-loss orders kun je potentiële verliezen beperken. Je emoties onder controle houden is daarnaast ook essentieel. Als laatste is het belangrijk om niet overmoedig te worden bij succes.
Diversificatie en volatiliteit
Diversificatie is een krachtig middel waarmee je de impact van een volatiele markt op je portefeuille kan dempen. Door je investeringen te spreiden over verschillende sectoren, regio’s of activa, kun je het risico verminderen. Hierdoor kunnen andere beleggingen compenseren als één wat minder loopt.
Je kunt ook overwegen om in andere categorieën te beleggen, bijvoorbeeld in obligaties. Deze bieden vaak meer stabiliteit tijdens een crisis met aandelen. Alternatieve investeringen kunnen ook een rol spelen. Er zijn genoeg mensen die liever geld investeren in goud, in plaats van normale bedrijven. Dit komt doordat goud vaak bescherming biedt tegen marktvolatiliteit. Andere mensen investeren liever in dingen als een vakantiewoning. Naast de financiële opbrengsten heb je namelijk altijd een plek om te genieten van vakanties en weekendjes weg. Wil je meer weetjes over investeren in een vakantiewoning weten? Lees dan nu onze blog hierover!
Hopelijk hebben we je dankzij deze blog wat meer inzicht kunne brengen in marktvolatiliteit. Hierdoor zul je beter voorbereid zijn voor de ups en downs die beleggen met zich mee kan brengen. Vergeet niet dat er buiten kansen, ook genoeg risico’s zitten aan volatiliteit. Door kennis toe te passen, kun je weloverwogen beslissingen nemen. Wij raden je aan om altijd te blijven leren en je strategie aan te passen wanneer je meer ervaring op hebt gedaan.
Volatiliteit gaat hand in hand met beleggen. Om deze blog kort samen te vatten, kun je met de juiste aanpak en langetermijnperspectief goed navigeren door turbulente markten.