Wie houdt er nu niet van een goed paar jeans? Denim is uitgegroeid tot zo’n essentieel onderdeel van onze kledingkast en het is echt fascinerend om wat dieper in de wereld van spijkerbroeken te duiken. Dus, trek je favoriete jeans aan en laten we eens kijken naar enkele coole feiten over dit iconische kledingstuk!
De roots van denim
Oké, laten we teruggaan naar het begin. Denim, dat stoere materiaal waar onze geliefde spijkerbroeken van zijn gemaakt, vindt zijn oorsprong in het prachtige Genoa, Italië, ergens in de 1500s. Geloven jullie het? Het werd eigenlijk gecreëerd voor de Italiaanse marine. Maar wacht, hier komt de draai – de stof zelf komt uit een stad genaamd Nimes in Frankrijk. Daar komt de naam ‘denim’ vandaan, afgeleid van ‘De Nimes’, wat ‘uit Nimes’ betekent.
Nu, het woord ‘jeans’ heeft zijn wortels in het Franse ‘Genes’, wat de stad Genua betekent. Gek hoe zo’n eenvoudig kledingstuk zo’n rijke geschiedenis heeft, toch? Oh en dat rebelse imago van denim begon pas echt op te komen in de jaren 60, toen jongeren het begonnen te dragen als een teken van protest.
Levi Strauss en de jeansrevolutie
De naam Levi Strauss doet vast een belletje rinkelen, toch? In de 16e eeuw was denim er al, maar Levi Strauss was de man die het echt op de kaart zette in de jaren 1870. Hij maakte kleding voor mijnwerkers en de arbeidersklasse, omdat denim een betaalbaar materiaal was. Grappig genoeg heeft Levi Strauss, de brein achter het bekende merk Levi’s, nooit zijn eigen creatie gedragen. Hij was een welvarende zakenman en ontwierp jeans voor de minderbedeelden.
Nu, hier komt een cool feit – een hele 225 paar denim kunnen uit slechts één baal katoen worden gemaakt. Dat is behoorlijk indrukwekkend, nietwaar?
Jeans in alle kleuren
We zijn allemaal bekend met de traditionele blauwe jeans, maar wist je dat deze kleur wordt gecreëerd met behulp van indigoverf? Ideaal om vuil te verbergen, vooral handig voor mijnwerkers en zeelieden. En hier is een feit dat je vrienden zal verbazen: elke Amerikaan bezit gemiddeld 7 paar jeans. Dat is heel wat denimliefde!
Maar weet je wat nog cooler is? Terwijl in de jaren 50, 60 en 70 baggy en bootcut denim de trend waren, geven velen van ons nu de voorkeur aan de strakke pasvorm van skinny jeans. Deze moderne stijl wordt gecreëerd door denim te mixen met een ander stofje genaamd elasthaan, waardoor de stof een beetje stretch krijgt.
Jeans en de wereld
Denim heeft de wereld veroverd, maar het kreeg eigenlijk pas de naam ‘jeans’ in de jaren 1950. Voor die tijd stonden ze bekend als ‘overalls’. In 1936 werd het allereerste label op een kledingstuk genaaid, een rode vlag naast de achterzak van een Levi’s jeans. Een beetje branding kan nooit kwaad, toch?
En laten we het hebben over de evolutie van stijlen. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit een scala aan stijlen, waaronder bootcut, skinny en straight. Sommige merken, zoals Butcher of Blue, gaan zelfs nog een stapje verder en bieden aanpassingen aan zoals zakgrootte, lengte, pasvorm en stijl. Custom denim voor de win!
Kleermakers en hun creativiteit met jeans
Helaas worden duizenden denimitems nog steeds geproduceerd in sweatshops in derdewereldlanden, hoewel de meeste denimkleding wordt gedragen door mensen in de westerse wereld. Laten we hopen dat de industrie zich blijft ontwikkelen naar een ethisch verantwoordere aanpak.
En laten we het hebben over de datum waarop we de verjaardag van blauwe denim vieren – 20 mei. Dit is de dag waarop Levi Strauss zijn idee patenteerde. Trouwens, jeans zijn niet alleen kleding, ze hebben zelfs hun weg gevonden naar de wereld van muziek. Artiesten zoals Lana Del Rey met ‘Blue Jeans’ en Neil Diamond met ‘Forever in Blue Jeans’ hebben deze iconische kledingstukken in hun nummers verwerkt.
Van ripped tot skinny jans
Ripped jeans, ook wel distressed jeans genoemd, zijn een van de meest populaire modetrends van de vroege 21e eeuw. Sommigen geven er een fortuin aan uit, terwijl anderen hun DIY-vaardigheden op de proef stellen met behulp van YouTube-tutorials. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van die ‘worn-in’ look? Merken zoals Butcher of Blue begrijpen deze trend en bieden jeans aan met een authentieke versleten uitstraling.
Kleine zakken, grote geschiedenis
Ooit afgevraagd waar die kleine zak in de grote zak van je jeans voor is? Nou, die was eigenlijk oorspronkelijk ontworpen voor een zakhorloge. Het zijn deze kleine details die de geschiedenis van jeans zo boeiend maken.
En hier is een stukje trivia: tot de 20e eeuw importeerden fabrikanten indigo uit India om de kenmerkende blauwe denimlook te creëren. Maar na verloop van tijd werden kunstmatige kleurstoffen ontwikkeld en werd de import van indigo minder gebruikelijk.
Jeans in de Tweede Wereldoorlog
Wist je dat soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog jeans droegen als ze niet in dienst waren? Comfortabel en casual, het was de perfecte keuze voor ontspannen momenten.
En laten we het hebben over de kleine oranje stiksels die vaak te zien zijn op Levi’s jeans. Deze werden oorspronkelijk gebruikt om bij de koperen klinknagels te passen die voor het eerst op jeans werden gebruikt.
Denim in de moderne tijd
Nu, laten we eens kijken naar het hedendaagse denimlandschap. In 2001 besloot George W. Bush dat medewerkers in het Oval Office geen jeans meer mochten dragen. Maar laten we eerlijk zijn, jeans zijn niet meer weg te denken uit onze dagelijkse kledingkeuze.
En als je je ooit hebt afgevraagd waarom de binnenkant van denimkleding wit is, hier is het antwoord: alleen de buitenkant (warp) wordt geverfd met indigo. De binnenkant (weft) blijft ongekleurd.
Kleurrijke jeans weetjes
Sommigen houden niet van gescheurde jeans, maar ze zoeken wel naar een meer ‘versleten’ uitstraling. Sommige kledingwinkels, zoals Calvin Klein, verkopen jeans met deze look. Verschillende methoden worden gebruikt om het te bereiken, waaronder het slaan van denim met stenen.
En wat dacht je van de kleurenpracht van denim? Hoewel traditionele denim blauw is, zijn er nu zoveel andere kleuren beschikbaar, waaronder zwart, rood en groen, allemaal dankzij kunstmatige kleurstoffen.
Denim en de bekende persoonlijkheden
In 1951 werd zanger Bing Crosby geweigerd in een hotel omdat hij jeans droeg. Als reactie hierop ontwierp Levi’s speciaal voor hem een denimjack.
En wist je dat Yoshida Kogyo Kabushikikaisha het bedrijf is dat 90% van de wereldritsen voor jeans produceert? Je zult vaak de initialen YKK op deze ritsen vinden.
Nu je meer weet over denim dan de gemiddelde persoon, ben je helemaal klaar om indruk te maken de volgende keer dat je een paar denim ziet! Van de oorsprong in Nimes tot de wereldwijde aanwezigheid van merken zoals Butcher of Blue, denim heeft een rijke geschiedenis diep geworteld in onze modecultuur. Dus, trek die jeans aan met trots en vertel je vrienden wat je allemaal hebt geleerd over dit tijdloze kledingstuk!