Van hun krachtige gebrul tot hun indrukwekkende manen, deze prachtige dieren hebben ons geïntrigeerd en geïnspireerd. Hier lees je boeiende feitjes over leeuwen weetjes!
Leeuwen leven niet in de jungle
Deze “koningen van de jungle” leven eigenlijk niet in de jungle. De meeste leeuwen leven in het gebied ten zuiden van de Sahara in Afrika, op de savanne, vlaktes of graslanden. Er is één populatie leeuwen die wel in het bos leeft – ze zijn te vinden in het Gir Forest National Park in het westen van India.
Gemeenschappelijke opvoeding
Vrouwelijke leeuwen in dezelfde roedel bevallen vaak rond dezelfde tijd en vormen dan een groep waarin ze hun welpen gezamenlijk opvoeden. Moeders zogen ook alle welpen in de groep, niet alleen hun eigen jongen. Het voornaamste doel van deze groepen is om de moeders in staat te stellen hun welpen te beschermen tegen leeuwen buiten de roedel die hen mogelijk kwaad willen doen.
Manen zeggen meer dan je denkt
De manen van een leeuw worden donkerder naarmate hij ouder wordt, en de dikte en kleur geven aan hoe gezond hij is. Dikke, donkere manen betekenen dat de leeuw sterk en krachtig is. Manen zorgen ervoor dat leeuwen er groter uitzien om indruk te maken op partners en rivalen af te schrikken.
Leeuwen hebben geen natuurlijke vijanden
Leeuwen zijn top roofdieren, wat betekent dat ze aan de top van de voedselketen staan. Hun enige vijanden zijn mensen. Andere top roofdieren zijn haaien, tijgers, jaguars, cheeta’s, koningscobra’s, bruine beren en zoutwaterkrokodillen.
Leeuwinnen doen het meeste van de jacht
De leeuwinnen in een roedel doen het merendeel van de jacht. Mannetjes doen soms mee als ze op grotere prooi jagen, ze werken dan samen. Een paar leeuwen besluipen gezamenlijk hun prooi vanuit verschillende hoeken, zodat ze die kunnen omsingelen.
Niet alleen jagen de leeuwinnen, maar ze bewaken ook het territorium en de welpen. De leeuwen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor voortplanting en het beschermen van de roedel tegen indringende leeuwen. Leeuwen slapen dan ook meer dan leeuwinnen.
In één keer 40kg vlees eten
Leeuwen zijn carnivoren: ze eten alleen vlees. Ze jagen op andere zoogdieren die op het land leven, zoals zebra’s, antilopen en wilde zwijnen. Ook grote dieren zoals olifanten, gnoes en giraffen vallen ten prooi aan leeuwen, vooral wanneer ze verwondingen hebben opgelopen of ziek zijn.
Er bestaan hybride leeuwen
In gevangenschap hebben fokkers leeuwen gekruist met andere grote katten, zoals tijgers en luipaarden. Het nageslacht van een leeuw en een tijgerin wordt een liger genoemd, terwijl het nageslacht van een tijger en een leeuwin een tigon heet. Een leopon dan weer het nageslacht van een leeuw en een luipaard.
Leeuwenwelpen hebben vlekken
In tegenstelling tot andere grote katten hebben leeuwen een effen zanderige vacht, maar zo beginnen ze niet. Leeuwenwelpjes hebben grijzige vlekken die geleidelijk vervagen naarmate ze ouder worden. De vlekken zijn meestal vervaagd als ze ongeveer drie maanden oud zijn. Sommige leeuwen behouden echter enkele vlekken die zichtbaar blijven als ze volwassen zijn.
Leeuwen zijn slechte ouders
Leeuwen zorgen voor hun jongen en zullen hen beschermen tegen aanvallen, maar zijn verwaarlozende ouders. Leeuwinnen laten hun welpen vaak een hele dag alleen achter. Nadat de welpen seksuele volwassenheid bereiken op de leeftijd van drie of vier, worden de vrouwtjes mogelijk gedwongen om de trots te verlaten, maar de mannetjes worden altijd écht verdreven uit de troep.
Lemmen zijn polygaam
Leeuwen planten zich eens in de twee jaar voort in het wild, maar jaarlijks in gevangenschap. Zowel mannetjes als vrouwtjes paren met meerdere partners. Tijdens het paarseizoen (dat ongeveer vier dagen duurt) paren een paar leeuwen ongeveer 50 keer per dag(!). Mannelijke leeuwen verzekeren zichzelf van vaderschap door dit frequente paren.
Wil je meer weetjes lezen over dieren? Klik hier! We vertellen je alles over pinguïns! Ook hebben we blogs geschreven over andere roofdieren zoals haaien en cheeta’s
Wil je meer weetjes over dieren? Lees dan ook: