Elektrische auto’s zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Hoewel ze al geruime tijd op de markt zijn, zijn er nog steeds veel feiten en fabels. In deze blog gaan we dieper in op enkele van deze feiten en fabels over een elektrische auto.
Feit: Elektrische auto’s zijn duurder
Ben je opzoek naar een elektrische auto? Dan zal je een stuk duurder uit zijn voor een elektrische auto (EV) dan een vergelijkbaar model met een benzinemotor. De reden dat een elektrische auto duurder is dan een auto met benzine zit hem in het feit dat het batterijpakket, een onderdeel van de auto, heel duur is. Wel is het zo dat die batterijen, ondanks de stijgende grondstofprijzen, steeds goedkoper worden. Dus de verwachting is dat een elektrische auto over een aantal jaar ongeveer hetzelfde gaat kosten als een brandstofauto.
Feit: Er zijn te weinig oplaadmogelijkheden voor elektrische mogelijkheden
Er zijn nu nog veel te weinig oplaadmogelijkheden in vergelijking tot het aantal elektrische auto’s die moeten laden aan een laadpaal. Gelukkig groeit het aantal oplaadpunten steeds meer. Op steeds meer openbare plekken, zoals een winkelcentrum, bij bedrijven en parkeerplaatsen, staan nu gratis te gebruiken oplaadpunten.
Feit: een elektrische auto kan bij alle weersomstandigheden opgeladen worden
Je zou denken; is het niet gevaarlijk om je elektrische auto op te laden als het regent? Dit is niet het geval. Al komt het met bakken uit de lucht vallen, je kunt alsnog veilig je auto opladen. Elektrische auto’s en de opladers zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Dit komt omdat de laadstekker op de aansluiting van de auto is vergrendeld en er geen regen in kan komen.
Fabel: Elektrische auto’s zijn goed voor het milieu
Veel mensen denken dat elektrische auto’s goed zijn voor het milieu. Dit is echter niet zo. wel stoten ze geen CO₂ en andere schadelijke stoffen uit, maar dat maakt de auto’s niet meteen milieuvriendelijk. Indirect zorgen elektrische auto’s namelijk ook voor CO₂-uitstoot. Wel is het zo dat elektrische auto’s een stuk schoner zijn dan een brandstofauto en voor het milieu wel de betere optie zijn. Dus heb jij rijles in Leiden in een elektrische auto? Dan denk je toch wel een beetje aan het milieu.
Fabel: De capaciteit van de batterij van een elektrische auto neemt snel af
Veel mensen denken dat de capaciteit van de batterij van een elektrische auto heel snel af neemt. Dit valt uiteindelijk heel erg mee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dat een elektrische auto na meer dan 200.000 kilometers soms nog geen 10% van de capaciteit verliest. Gemiddeld gezien verliest de batterij ongeveer 2% aan capaciteit per jaar. Het is uiteindelijk dus een groot voordeel dat de batterij van een elektrische auto lang genoeg mee kan.