Hoe goed scheid jij eigenlijk je afval en denk je dat je alles weet wat er te weten valt over het scheiden van afval? Check dan hier je kennis feiten en fabels over het scheiden van afval. Weet jij zeker of onderstaande vier stellingen kloppen?
1.De Otto is een container
Hoewel het niet een landelijke uitspraak is, kent men in Twente de uitdrukking ‘de otto aan de straat zetten’ maar al te goed. Voor wie een container huren wil in Leiden is de Otto wellicht geen bekend woord. Alleen voor wie iemand die in Twente een container huren wil, kent de Otto vast wel. De otto aan de straat zetten betekent de afvalcontainer aan de straat zetten. De naam Otto verwijst naar een leverancier van afvalcontainers: Otto. Dit was een bedrijf opgericht in het Duitse Kreuztal. De Otto is een container is dus een feit.
2.Grijs afval en restafval is hetzelfde bij het scheiden van afval
De termen grijs afval en restafval worden nogal eens door elkaar heen gebruikt. Alleen betekenen ze eigenlijk wel hetzelfde? In principe bestaat restafval uit bijvoorbeeld afval zoals luiers, kattenbakvulling of koffiecupjes. Dat is inderdaad het afval dat in de grijze container gaat. De termen grijs afval en restafval zijn dus inderdaad hetzelfde.
3.Chipszakken worden makkelijk verwerkt
Tegenwoordig mogen, voor wie plastic apart moet inleveren, chipszakken ook bij het plastic afval. Alleen, waarom is dat eigenlijk, dat bij het scheiden van afval we dit niet meer hoeven te scheiden? Worden chipszakken nu makkelijker in het restafval verwerkt? Helaas, dat is een fabel. Chipszakken zijn lastig te verwerken omdat ze veelal bestaan uit twee lagen: een laagje aluminium op plastic folie. Het aluminium is op het plastic folie gedampt. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk te scheiden is, hoewel het niet onmogelijk is. Het metalen laagje is er om te voorkomen dat er licht en lucht in de chipszak komt, dit zorgt er namelijk voor dat chips zo lang vers kan blijven. Dat chipszakken makkelijk worden verwerkt is dus een fabel.
4.Na het scheiden van afval, gaat alles weer op een grote hoop
Dit is kritiek die nogal eens verscheen na het invoeren van het moeten scheiden van afval. Dit is niet in alle gevallen terecht. Soms was een afvalverwerkingsbedrijf nog niet zover, maar in veel gemeentes heeft het vooraf scheiden wel degelijk bijgedragen aan een betere afvalverwerking. Het is nog een proces op zoek naar de beste manier, om de afvalberg te verkleinen. Door je dus te houden aan de regels binnen je gemeente draag je bij aan een optimaal effect. Ook als je dus een container huren wil voor afval is het slim om je afval goed te scheiden.