Sommige dolfijnen weetjes zijn niet alleen interessant, sommige weetjes zijn dolFIJN! Dolfijnen behoren tot de meest intelligente (zoog)dieren op aarde! Deze elegante bewoners van de diepe wateren lijken meer op ons dan je op voorhand zou denken. Van een ware sociale hiërarchie tot maatschappelijke controle, dolfijnen doen het! Bij Wistjedatweetjes zoeken we super graag naar nieuwe weetjes, en vandaag is het de beurt aan de Delphinidae, wat de officiële benaming van een dolfijn is! We zijn nog niet begonnen met het artikel en je hebt al een nieuw dolfijnen weetje geleerd! Het maakt niet uit of je een presentatie over deze dieren gaat maken of dat je wilt weten wat er bijzonder is aan een dolfijn; deze blog is perfect voor jou!
Catcalling, maar dan anders
Bij mensen wordt er op neer gekeken om naar elkaar te fluiten, maar dolfijnen weten niet anders! Een van de interessantste dolfijnen weetjes is dat ze met elkaar communiceren door middel van fluiten. Zo heeft elke dolfijn een unieke fluittoon, zie het als een eigen handtekening. Of ja, in dit geval, een flippertekening. Zo vinden ze ook eten met hun oren in plaats van hun ogen, dit heeft te maken met de pieptonen die ze via hun hoofd het water in sturen. Wanneer er een weerkaatsing terugkeert, herkennen ze het object aan de watervibraties die terugkeren. Als je een mooi woord zoekt voor je presentatie over dolfijnen weetjes: dit noemen ze echo locatie! Over ‘cat’calling gesproken, we hebben ook een blog geschreven over grappige huisdieren weetjes!
Zo kan een dolfijn zelf de kracht van de uitgezonden echo bepalen. Zie het als een mens die probeert te roepen naar de andere kant van een straat: wanneer het druk is moet je harder roepen om gehoord te worden. Een dolfijn moet dus ook harder echoën wanneer de zee druk is! In principe zien onze watervrienden ook een stuk minder wanneer er veel boten in de buurt zijn, doordat deze de vibraties van het water zwaar aantasten. Maar, piepen is niet het enige wat ze doen. Wist je dat ze ook lichaamstaal gebruiken om met elkaar te communiceren?
Michael Phelps is er niks bij
Voor degenen die hem niet kennen: Michael Phelps is wellicht de beste Olympiër die ooit de zwembaden gevonden heeft. Dolfijnen zijn pak en beet 3 tot 4 keer sneller dan de snelste persoon in het water (zonder boot)! Zo kan een heel wel getraind persoon tot wel 10 kilometer per uur halen, en dat is heel uniek, terwijl een dolfijn gemakkelijk de 40 kilometer per uur aan kan tikken. Maar, dat is niet het enige atletische dolfijnen weetje: wist je dat dolfijnen tot wel 7 meter hoog kunnen springen? We mogen blij zijn dat ze niet mee doen met de olympische spelen, ik denk namelijk niet dat we een kans zouden maken. Het dolfijnen weetje is dus dat dolfijnen tot wel 40 km/h kunnen zwemmen, maar ze zijn niet als enige snel. Wist jij dat een zebra sneller is dan een scooter?
Dolfijnen leven in groepen
Dolfijnen kunnen niet tegen eenzaamheid, daarom leven ze in groepen! Deze groepen worden ‘pods’ genoemd. Elke dolfijnsoort heeft een andere preferentie over hoe groot de groep moet zijn. Maar de groep grootte is ook van anderen factoren afhankelijk, denk bijvoorbeeld aan waar het enigszins leefbaar is en hoeveel eten er is. Dit dolfijnen weetje stopt niet hier, zo kunnen de groepen wel oplopen tot in de duizenden dolfijnen! Zoals we al zeiden, elke soort is anders: tuimelaars, een soort dolfijnen, worden doorgaans aangetroffen in kleinere groepen van ongeveer 10 tot 30 individuen. Daarentegen leven kort snuitige dolfijnen in grotere groepen van honderden dieren. Er zijn echter ook situaties waarin tijdelijke “superpods” ontstaan, waarbij meerdere groepen samenkomen en duizenden dolfijnen zich verzamelen. Benieuwd hoe zo’n superpod uitziet? Kijk dan eens naar de video hier onder!
Waarom springt een dolfijn uit het water?
Dolfijnen zijn on-ge-looflijk slim. Zo slim zelfs dat ze het een na intelligentste dier in de wereld zijn (na de mens). Dit grote brein heeft ze de snuggere gedachten gegeven om te springen, want waarom springt een dolfijn uit het water? Dit doen ze om twee redenen: kijken of er een gevaar in de buurt is én om energie te besparen. Springen kost ze minder moeite dan onderwater zwemmen, daarom zie je ze vaak bewegen op de rand van het water oppervlak en ‘springend’ van A naar B gaan! Laten we ook eerlijk zijn, er is een goede kans dat ze het ook gewoon doen om op te scheppen naar dieren die het niet kunnen. Wist je bijvoorbeeld dat olifanten (bijna) net zo slim zijn als dolfijnen?
Hoe slaapt een dolfijn?
Met een oog open! Niet omdat ze zoveel vijanden hebben, maar omdat ze maar één deel van hun hersenhelft in slaap laten vallen. Ze hebben hier een best goede reden voor, namelijk: doen ze dit niet dan verdrinken ze. Ze gebruiken het actieve hersendeel om zichzelf te herinneren om adem te halen. In tegenstelling tot vissen, moet dit zoogdier ongeveer elke 15 minuten ademhalen. De REM-slaap halen is nagenoeg onmogelijk voor een dolfijn. Dat ademhalen gaat via het blaas gat wat prominent boven op hun koppie plaatsvindt. Het kan gebeuren dat een dolfijn verwond raakt, het blijft immers het dierenrijk. Wanneer dit gebeurt kunnen ze moeite hebben met zichzelf bovenwater krijgen voor adem te halen, maar niet getreurd! Andere dolfijnen in hun groep helpen ze dan door ze bovenwater te duwen, zo kunnen hun goede vrienden en vriendinnetjes nog altijd ademhalen. Wat een lief dolfijnen weetje is dat toch!
Dolfijnen weetjes: ze hebben babysitters!
En wij maar denken dat dit een menselijk iets is, maar nee hoor! Vrouwelijke dolfijnen geven elkaar een helpende flipper wanneer een van hun een kalf baart. En ja, ook dit is een dolfijnen weetje: een baby dolfijn heet een kalf! Tijdens de geboorte komt als eerste de staart uit de dolfijn, de reden hier voor is zodat het kalf niet verdrinkt! Andere vrouwtjes zwemmen ook constant om de barende moeder heen, voor het geval er haaien op het bloed van de geboorte afkomen. Gaat mama dolfijn eten zoeken? Dan passen de andere vrouwelijke dolfijnen op de kinderen!
Hier onder zullen we nog een paar korte dolfijnen weetjes op een rij zetten, alvast bedankt voor het lezen van de nieuwste toevoeging op Wistjedatweetjes.nl!
Hoe lang is een dolfijn zwanger?
Een dolfijn is zo’n twaalf maanden zwanger!
Hoe oud is de oudste dolfijn ter wereld?
De oudste dolfijn ter wereld is 61 jaar! Dat is een stuk ouder dan de oudste octopus ter wereld.
Hoeveel soorten dolfijnen zijn er?
Er zijn wel 38 soorten dolfijnen! De orka is bijvoorbeeld ook een dolfijn!
Wist je dat dolfijnen zichzelf kunnen herkennen in de spiegel?
Ja dat lees je goed, dolfijnen kunnen ook ijdel zijn!
Vond je deze blog nou interessant? Neem dan ook zeker een kijkje bij onze blog vol met uilen weetjes!