De wesp: het gestreepte insect dat velen van ons angst inboezemt zodra de zomermaanden aanbreken. Met hun zoemende vleugels en scherpe angel zijn ze een ongewenste gast bij menig picknick. Maar wespen zijn meer dan enkel de boosdoeners die onze limonade komen verstoren. Duik mee in de wereld van dit boeiende insect en ontdek fascinerende feiten en verrassende mythes.
Wespen – een vriend of vijand?
Laten we eerst enkele misverstanden uit de wereld helpen. Hoewel deze insecten op het eerste gezicht misschien enkel als lastige beestjes gezien worden, hebben ze een essentiële rol in onze ecosystemen.
Bestuivers in actie
Net als bijen dragen wespen bij aan de bestuiving van bloemen. Ze zijn misschien niet zo efficiënt als hun zachtaardige neefjes, maar ze helpen wel degelijk bij het in stand houden van biodiversiteit.
Wist je dat er verschillende wespen bestaan? Elk heeft zijn eigen taak in de bestuiving. Denk bijvoorbeeld eens aan de vijgenboom, deze heeft speciale kleinere wespen om het werk uit te voeren.
Natuurlijke ongediertebestrijders
Wespen zijn een van de beste natuurlijke verdelgers van andere schadelijke insecten. Ze jagen op allerlei soorten insecten die onze planten kunnen beschadigen, van bladluizen tot motten. Als je een biologische tuinier bent, zijn wespen je stille helden! Dit is in tegenstelling tot eekhoorns.
De mythes
Nu we de positieve kanten van wespen hebben belicht, is het tijd om enkele hardnekkige mythes te ontkrachten.
Wespen steken zonder reden
Een van de meest voorkomende mythes is dat ze zomaar steken. In werkelijkheid steken wespen alleen als ze zich bedreigd voelen. Snel zwaaien met je armen of een wesp proberen te slaan, maakt de kans op een steek juist groter.
Eén wesp kan maar één keer steken
In tegenstelling tot bijen, die sterven nadat ze hebben gestoken en hun angel verliezen, kunnen wespen meerdere keren steken zonder te sterven. De angel van een wesp is niet weerhaakt zoals die van een bij, waardoor hij gemakkelijk kan steken en de angel weer kan terugtrekken zonder zichzelf te beschadigen. Als je ooit de pech hebt gehad om door een wesp te worden gestoken, weet je hoe pijnlijk het kan zijn. En helaas is het voor de wesp mogelijk om dit meerdere keren te herhalen. Het is daarom een goed idee om kalm te blijven en langzame bewegingen te maken als een wesp in de buurt is, om te voorkomen dat je gestoken wordt.
Wespen op afstand houden
Het is duidelijk dat deze beestjes hun waarde hebben, maar dat betekent niet dat we ze graag dichtbij willen hebben tijdens een zomerse barbecue. Gelukkig zijn er manieren om wespen op een diervriendelijke manier op afstand te houden. Ben je benieuwd naar effectieve wespenverjagers? Zie hier wespenverjagers die je helpen om ongestoord van je buitenactiviteiten te genieten.
Natuurlijke afweermiddelen
Planten zoals munt, eucalyptus en citroengras hebben een afstotend effect op wespen. Door deze planten in je tuin te zetten of in potten op je terras, creëer je een natuurlijk afweermiddel.
Geen zoete verleiding
Wespen zijn dol op zoete geuren. Door zoetigheid, zoals frisdranken en fruit, af te dekken of op te bergen, maak je je tuin al een stuk minder aantrekkelijk voor deze zoemende beestjes.
De intrigerende samenleving van wespen
Deze beestjes hebben een verbazingwekkend georganiseerde gemeenschap. In kolonies heerst een duidelijke hiërarchie.
De Koningin regeert
De koningin, groter dan de rest, is verantwoordelijk voor het leggen van eitjes en is de enige die zich voortplant.
De toegewijde werksters
Deze vrouwelijke wespen zorgen voor voedsel, onderhouden het nest en beschermen de larven. Ze communiceren ook via subtiele chemische signalen.
Kortstondige mannetjes
Mannetjes hebben een eenduidige rol: paren met nieuwe koninginnen, waarna hun korte levenscyclus eindigt. Tegen het einde van het seizoen overleven alleen de nieuwe koninginnen om in het volgende seizoen een nieuwe kolonie te stichten.
Zo zie je maar, wespen zijn meer dan zomaar zoemende beestjes. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer weten over andere dieren dan wespen? Bekijk dan giraffe weetjes of tijger weetjes.