Spruitjes zijn wellicht wel je grootste nachtmerrie wanneer deze op je bord liggen tijdens het avondeten. Het zal je niet verbazen, maar spruitjes is misschien wel het minst geliefde groente. Dit kan komen door de bittere smaak van spruitjes, waar over het algemeen niet super veel mensen van houden. Misschien ben jij wel de ultieme spruitjes liefhebber en kun jij niet genoeg van spruitjes krijgen. Het maakt ook eigenlijk niet uit aan welke kant je staat. Spruitjes zijn in ieder geval wel erg gezond en goed voor je gezondheid. Ze batten namelijk een hoog gehalte aan vitamine C. Doordat spruitjes niet ontzettend populair zijn, worden ze vaak met andere smaken gecombineerd. Benieuwd naar nog meer informatie?
Familie
Spruitjes zijn familie van kolen. Spruitjes worden ook wel minikolen genoemd. Spruitjes zijn net als kolen namelijk kleine blaadjes die over elkaar zijn heen gevouwen. De spruit die waarschijnlijk het bekendste is, is de groene spruit. Maar er zijn nog veel meer verschillende varianten van spruitjes. Zo heb je bijvoorbeeld ook paarse spruiten. Deze spruiten bevatten anthocyanen. Ondanks dat het misschien chemisch klinkt, is het een natuurlijke kleurstof. Deze kleurstof vind je bijvoorbeeld ook terug in rode kool.
Gezondheid van spruiten
Zoals eerder vermeld zitten spruiten vol met vitamine C. Vitamine C heeft een positieve werking op je weerstand. Daarbij zijn er ook nog andere vitamines aanwezig, zoals vitamine B1 en B6. Deze vitamines zorgen voor de optimale functionering van je hersenen en zenuwstelsel. Ten slotte zitten spruitjes ook nog eens vol met veel vezels. Vezels hebben een goede werking op je spijsvertering. Een heleboel redenen dus om spruitjes misschien toch toe te voegen aan je recepten, of om ze eens te bestellen in een heerlijk Argentijns restaurant. Thuis spruitjes bereiden kun je het beste doen met een stoomoven om zo alle vitamines te behouden. Meer lezen over een stoomoven doe je hier.
Oogst van spruitjes
Spruiten die groeien oorspronkelijk in de oksel van de spruitkool. De spruit hangt aan een lange stengel die ongeveer 40 tot 50 centimeter lang wordt. Eén stengel kan ongeveer 20 tot 40 spruitjes bevatten. Aan de bovenkant van de stengel zullen bladeren groeien. Vandaar ook dat ze het groeigebied van de spruitjes de oksel van de spruitkool noemen. De bladeren worden verwijderd. Ondanks dat spruitjes voornamelijk bekend staan als wintergroente, worden ze het hele jaar door geoogst.