Een trampoline is voor veel mensen een erg leuke jeugdherinnering. Kinderen van alle leeftijden genieten er van om heerlijk een middagje met andere kinderen te stoeien en rond te springen. Lees verder om 6 leuke feitjes over je favoriete jeugd speelgoed te lezen.
Eskimo’s
Zelfs de Eskimo’s sprongen hier graag op vroeger. Ze creëerde een soort primitieve trampoline door walrushuid aan elkaar te spannen en door elkaar zo in de lucht te gooien. Het spelen hiermee is dus al een erg oud iets.
Uitvinding
De trampoline is uitgevonden door de gymnast George Nissen in 1936. Toen hij in Mexico aan het optreden was, werd hij door de Mexicanen ‘Champeon de Trampolin’ genoemd. Dit betekent duik=bord kampioen in het Nederlands. Hij heeft de uitvinding dus uiteindelijk naar zijn bijnaam uit Mexico gebruikt. Toen hij zijn nieuwe uitvinding wou promoten, heeft hij zelfs in 1965 samen met een kangoeroe in New York op zijn nieuwe uitvinding rondgesprongen om deze te promoten.
NASA
NASA gebruikt dit toestel ook vaak om astronauten te trainen. Astronauten moeten namelijk voorbereid zijn om te leven zonder zwaartekracht. Door het oefenen van springen kunnen zij zich hierop voorbereiden en zich meer comfortabel in de lucht voelen.
Records
Er zijn veel verschillende wereldrecords rondom het springen op een trampoline. Zo kunnen er wel 100 mensen op een toestel dat staat in Noord-Wales. In 1986 besloten 6 studenten van de Cleveland State universiteit het zo lang mogelijk op een toestel vol te houden. Uiteindelijk sprongen de mannen wel 53 dagen lang. De toenmalige president, Ronald Reagan, was een oud-lid van de studentenvereniging waar de jongens bijzaten. Hij heeft ze toen hoogstpersoonlijk opgebeld om ze te feliciteren met dit bijzondere record.
Gezondheid
Rond springen is niet alleen leuk, maar het is ook nog eens heel erg gezond voor je. Toestellen waar je op kunt springen zijn namelijk erg geschikt voor te fitnessen. Studies laten namelijk zien dat je botdichtheid hier door beter wordt. Verder kan veel springen een osteoporose voorkomen. Een osteoporose is een ziekte waardoor je botten erg zwak worden, wie in zijn jeugd veel springt kan dit dus voorkomen.
Gevaren
Toch bezeren jaarlijks zich redelijk veel kinderen bij het springen. 15% van wonden door het springen gebeuren bij kinderen jonger dan 6. Helaas is het ook zo dat 1 de 200 ongevallen leidt tot permanente neurologische schade. Wees dus altijd erg voorzichtig en ga niet met te veel mensen tegelijk springen!