In deze blog zijn vijf weetjes te vinden over veilig en gezond werken. Welke instituten steunen de werknemer en welke eisen zijn er voor de werkgever. Je leest het in deze blog.
1. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid streeft ernaar dat mensen tijdens hun loopbaan eerlijk, gezond en veilig kunnen werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is begonnen met het programma Eerlijk, Gezond en Veilig Werk. Dit programma is gericht op het stimuleren van goed werkgeverschap, voor elke werkgever van elke branche. Voor een werkgever is het ook belangrijk dat medewerkers tevreden het. Het is namelijk algemeen bekend dat wanneer werknemers tevreden en gezond kunnen werken, zij meer gemotiveerder en beter inzetbaar zijn. bovendien is gezond en veilig werken erg belangrijk.
2. Arbowet
Artikel 8 van de Arbowet gaat in op zorgplicht van de werkgever. Hierin staan een aantal zaken, die betrekking hebben tot de werkgever. Zo is de werkgever verplicht om risico’s met betrekking tot ongelukken zoveel mogelijk te moeten beperken voor de werknemers. Zo moet de werkgever de werknemers duidelijk weergeven, hoe de werking van het materiaal gaat en hoe de werknemer het dient te gebruiken. De werkgever is zelf verplicht dat de Arbowet wordt nageleefd.
3. Thuiswerken
De werkgever is verplicht als het aankomt op een veilige werkplek. Niet alleen op het werk is de werkgever verplicht voor een veilige werkplek, maar ook als het aankomt op thuiswerken. De werkplek voor de werknemer thuis moet voldoen aan zijn of haar persoonlijke eigenschappen. Dit wordt ook wel de zorgplicht genoemd.
4. Eisen gezonde werkplek
Een gezonde werkplek moet voldoen aan een aantal eisen. Zo moet er voldoende (dag)licht zijn. Ook gelden er eisen die betrekking hebben tot temperatuur, ventilatie, geluid, het meubilair, werkapparatuur en de vierkante meters per persoon.
5. Gevaarsymbolen en ufi
Om gezond en veilig om te gaan zijn er verschillende gevaarsymbolen voor gevaarlijke stoffen. In totaal zijn er 9 gevaarsymbolen, die jou waarschuwen voor een chemische stof. Door deze symbolen is het werken met chemische stoffen veel veiliger geworden. Bovendien zijn deze gevaarsymbolen niet alleen voor de mensen die werken met chemische stoffen. Deze gevaarsymbolen zijn ook voor de bevolking die in contact komt met chemische stoffen. Denk bijvoorbeeld maar aan het chloor voor de wc. De negen gevaarsymbolen hebben de volgende betekenissen: explosief, ontvlambaar, oxiderend of brand bevorderend, houder onder druk, corrosief, giftig, schadelijk, langetermijngezondheidsgevaar en milieugevaarlijk. Naast de gevaarsymbolen bestaat ook UFI (unique formula identifier). Het UFI nummer bestaat uit een 16-cijferige code. Deze code geeft de samenstelling van dit gevaarlijke mengel weer. Lees hier meer erover.
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen
Mocht er iets mis zijn gegaan met de omstandigheden op het werk, dan is er
het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het UWV verzorgt verschillende uitkeringen. Het UWV verzorgt de WW en WAO. Deze uitkeringen staan voor werkloosheidswet en de wet arbeidsongeschiktheid. De WW wordt uitgekeerd wanneer de werknemer geen werk meer heeft. Hierdoor ontvangt de werkloze toch nog een bron van inkomsten. De WAO wordt uitgekeerd, wanneer iemand arbeidsongeschikt is geworden. Dus wanneer er een ongeluk is gebeurd.
Vond je dit artikel nu leuk? Lees dan meer over onze weetjes over productiviteit.