Cafeïne, het is eigenlijk niet zo goed voor ons maar toch consumeren we het dagelijks. Zelfs wanneer we het niet doorhebben kan het zijn dat we cafeïne binnen krijgen. Buiten koffie zit cafeïne namelijk in nog veel meer producten die wij dagelijks consumeren. De stof zorgt ook voor verschillende effecten als een verhoging van bloeddruk en energieniveau. Bovendien kan de werking van cafeïne invloed uitoefenen op onze stemming. Wat is de werking van cafeïne en hoe werkt cafeïne?. In deze blog beantwoorden we deze en andere weetjes over cafeïne.
Cafeïne blijft lang in ons lichaam
Cafeïne heeft een lange halveringstijd. Bij een gemiddeld persoon bedraagt deze meer dan vijf uur. Als je 50 milligram cafeïne binnen krijgt, zal er na 5 uur dus nog steeds ruim 25 milligram cafeïne in je lichaam zitten. Een vaste verwerkingstijd bestaat niet voor cafeïne. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere persoonlijke factoren en hoe gevoelig de persoon voor cafeïne is. De effecten van cafeïne zullen actief blijven tot dat het lichaam de stof volledig afgebroken heeft.
Cafeïne werkt snel
Gemiddeld zal een mens enkele minuten na inname al de effecten merken. Deze effecten zullen geleidelijk toenemen totdat deze een zogenaamd piekniveau bereiken. Dit piekniveau van cafeïne wordt na ongeveer 40 minuten bereikt. Tijdens deze periode zijn de effecten van de stof het meest merkbaar.
Er zijn meer stoffen die werken als cafeïne
Buiten cafeïne heb je ook stoffen als theïne, alkaloïde en amylnitriet kunnen zorgen voor vergelijkbare effecten. Theïne vind je alleen in thee, terwijl alkaloïde in koffiebonen, guarana, bonen en cacao te vinden is. Amylnitriet kan voorkomen bij poppers, maar dat verschilt weer per poppers soort. Deze stof zorgt net als cafeïne voor een energieboost, alleen is hierbij de boost nog beter voelbaar en duurt deze een stuk korter. Na inname van poppers met amylnitriet, zul je de effecten vrijwel meteen merken.
Ons lichaam bouwt snel resistentie tegen cafeïne op
Ons lichaam kan snel verslaafd raken aan bepaalde stoffen en zich hieraan gaan wennen. Ook cafeïne behoort hiertoe en binnen enkele dagen kan dit zorgen voor een hogere resistentie tegen de stof. Dit zal vooral gebeuren wanneer er een grote hoeveelheid cafeïne in een keer wordt geconsumeerd. Bij kleine innames (max 200 milligram per dag) zal dit niet zo snel gebeuren.
Cafeïne is niet gevaarlijk, mits je er veilig mee omgaat
De stof cafeïne vormt geen gevaar voor ons als mensen mits je hier niet te veel van gebruikt. Gebruik je wel veel cafeïne? Dan kan dit op korte of langetermijnzorgen voor meerdere problemen in je lichaam. Onder andere kan het zorgen voor een hogere bloeddruk, hartslag of vernauwing van bloedvaten. Maar ook kan het effect hebben op je concentratie. Je lichaam kan namelijk gewend raken aan deze stof en daardoor hier afhankelijk van worden. Het gevolg hiervan kan zorgen tot een slechtere en kortere concentratie. Ook kan het ervoor zorgen dat je minder makkelijk tot rust komt
Conclusie, er zijn dus heel wat dingen over cafeïne die lang niet iedereen weet. Hoewel het geen gevaarlijke stof is, kan het in grote hoeveelheden wel degelijk gevolgen hebben. Hopelijk heb je genoten van deze weetjes over cafeïne. Op onze website kun je meer weetjes vinden over gezondheid en andere onderwerpen! Mocht je cafeïne nou willen gebruiken voor het sporten om extra energie te krijgen, lees dan zeker ook onze blog met weetjes over spieropbouw!