Ademhalingstechnieken zijn speciaal ontwikkeld om bewuster gebruik te maken van de mogelijkheden van ademhalen. De soorten technieken zouden helpen bij bepaalde activiteiten waar ademhalen erg belangrijk is. Ook Oosterse meditatie en therapieën gebruiken het om tot rust te komen en te ontspannen. Een sport waar deze technieken veel bij voorkomen is Yoga. Hier worden ademhalingstechnieken pranayama genoemd. Er bestaan veel verschillende soorten ademhalingstechnieken. De bekendste ademhalingstechnieken die gebruikt worden zijn de technieken die werken met de buik en de borst. Hierbij adem je diep in en uit. Ook mensen met het Usher Syndroom bijvoorbeeld kunnen de rust die ze door middel van ademhalingstechnieken kunnen verkrijgen goed gebruiken.
Ademen
Een leuk weetje is dat we gemiddeld 12 tot 15 keer per minuut adem halen. Dit kun je meten door elke keer dat je lucht inademt een turfje te zetten. Val jij binnen het gemiddelde of niet? Vaak ademen rokers sneller. Dit komt niet doordat de ademhalingstechniek is veranderd, maar omdat de longblaasjes afgenomen zijn en de wanden slapper worden. Ook zorgt dit ervoor dat je minder energie hebt en sneller moe bent. Dit vanwege dat je bloed minder zuurstof krijgt. Daarnaast hebben kinderen een sneller ademhalingsritme dan volwassenen. Zij ademen maar liefst 30 tot wel 60 keer per minuut. Doe je dus mee aan ademhalingstechnieken, dan merk je al snel dat je meer energie hebt en dat je minder snel moe wordt.
Afvalstoffen
Wist je dat 70% van de afvalstoffen dankzij de ademhaling van de mens uit ons lichaam wordt gehaald? Dit is met name CO2. De CO2 verlaat ons lichaam via de uitademhaling. De overige 30% van de afvalstoffen worden verwijderd door het zweten en de ontlasting. De ademhalingstechniek waar je de meeste lucht mee opneemt, is door heel rustig in te ademen. Je neemt dan wel 6 tot 10 keer zoveel op. Deze hoeveelheid lucht zorgt ervoor dat de hersenen meer zuurstof opnemen dan normaal.
De beste ademhalingstechniek
De beste ademhalingstechniek die je kunt doen is door in te ademen via de neus. Dit doe je niet te diep. Ook laat je je schouders hierbij laag en laat je je buik naar voren komen. Vervolgens adem je rustig uit via de neus. Het via de neus in en uitademen is ook beter, omdat je de lucht dan geleidelijk kunt opwarmen voordat het de longen in gaat. Hierdoor ontstaat er geen vocht in je longen en kunnen er geen bacteriën groeien. De opgebouwde CO2 verlies je ook zo minder snel.
Kalmerend
Ademhalingstechnieken zijn kalmeren en rustgevend, maar daarnaast zorgen deze technieken ook voor minder stress en je valt er sneller van in slaap. Dit komt doordat je bij deze situaties vaak snel ademt. Als je je hart dwingt om langzamer het bloed te pompen door langzamer te ademen, dan stroomt er minder zuurstof door je bloed en word je sneller kalm en rustig. Alle adrenaline neemt dan af.
Zuurstof
Wist je dat je lichaam ongeveer 40 kilo aan zuurstof nodig heeft per dag? Dit zijn ongeveer 40 melkpakken. Dat is bizar veel vind je niet?