Heb je het ook wel eens meegemaakt dat je na vele uren slapen toch vermoeid wakker wordt? Waar komt dit nou precies door? Er zijn veel verschillende mensen met diverse slaapgewoonten. Sommige mensen staan graag vroeg op en andere noemen zichzelf een ‘nachtuil’. Hoor je ook vaak de zin, ik moet een kop koffie in de ochtend drinken om te kunnen functioneren? Dit komt vaak van mensen af die onwijs weinig energie hebben in de ochtend. Er zijn over de jaren verschillende onderzoeken uitgevoerd die de oorzaken van deze verschillende slaapgewoonten blootleggen. Moet je nou meer slapen, minder slapen of is zijn er verzwaringsdekens nodig? Wat is er nou precies uit die onderzoeken gebleken? Wees gerust, we hebben 4 weetjes voor je klaar staan.
Slaap voldoende
Hoe weet je precies wanneer je voldoende slaapt? Tijdens de nachtrust wordt alle informatie, emoties en prikkels van de hele dag verwerkt. Je hersenen zijn continu bezig met het opslaan, sorteren en zelfs wissen van informatie. Dit is de reden waarom je soms slaaptekort hebt. De hersenen krijgen niet genoeg tijd om dit allemaal te verwerken dat voel je in de ochtend ook!
Verzwaringsdekens
Verzwaringsdekens zijn precies zoals ze klinken. Het zijn namelijk zware dekens die gevuld zijn met materiaal zoals glaskralen of plastic pallets. Door een verzwaringsdeken te gebruiken kun je je kalmer gaan voelen. Dit komt omdat het lijkt alsof je wordt geknuffeld als het ware. Wie houdt er nou niet van knuffels? Ooit een pasgeboren baby ingepakt zien liggen? Dit is hetzelfde principe. Het geeft rust. Een verzwaringsdeken kan bij een zorgverzekering worden vergoed. Neem dus vooral contact met uw persoonlijke zorgverzekeraar op bij de aanschaf van uw verzwaringsdeken.
Slaap inhalen?
Het is bewezen dat slaap inhalen daadwerkelijk werkt. Wie telkens slaaptekort komt, zal er baat bij hebben om meer te gaan slapen. Dit gebeurt niet over één nacht. Een slaaptekort kan een week duren voordat het is ingehaald. Ook het tegenovergestelde is waar als je weet dat je binnenkort niet zo lang kan slapen. Pak een week eerder, steeds een uurtje meer slaap.
Schaapjes tellen?
Je kent vast het gezegde wel. Tel schapen en je valt zo in slaap. Uit onderzoek is gebleken dat er teveel focus aan de pas komt als je schapen telt. Hierdoor wordt het juist moeilijker om in slaap te komen! Proefpersonen sliepen over het algemeen 20 minuten eerder dan de mensen die de schapen telde. Het advies luidt dus, tel geen schapen en ontspan!