Een distributieriem tref je aan bij de motor van je voertuig. Het is in feite letterlijk een riem die gespannen wordt tussen bepaalde assen. Deze riem, die een getand patroon heeft, drijft de assen aan die de in- en uitlaatkleppen van de motor bedienen. Het kan in sommige gevallen ook de water- of brandstofpomp aandrijven, dit hangt van de autofabrikant af. In deze blog vertellen wij je nog enkele feitjes over de distributieriem!
Heeft ieder voertuig een distributieriem?
Enkel voertuigen die beschikken over een motorblok, zul je een distributieriem aantreffen. Je zult deze dus niet vinden in je elektrische fiets. Heeft dan elke auto bijvoorbeeld een distributieriem? Het antwoord daarop is, nee. Sommige auto’s beschikken namelijk over een distributieketting. Dit verschilt per automerk, sommige merken zweren bij de ketting, andere bij de riem. Het voordeel van een distributieriem, is dat ze stil en licht zijn. Ook rekken riemen niet uit, waardoor de minder snel vervangen hoeven te worden. Een riem wordt op een vooraf besproken moment vervangen, meestal tussen de 60.000 en 150.000 kilometer (Of 5 tot 10 jaar). Een distributieketting hoeft dat niet, kettingen zijn namelijk duurzaam. Een nadeel van de ketting is dat na verloop van tijd de ketting kan gaan rekken door slijtage. Hierdoor is de kleptijd niet meer optimaal.
Kun je de distributieriem zelf vervangen?
Aan te raden is dat je elke 100.000 kilometer je distributieriem laat vervangen, een beetje midden tussen de aanbevolen kilometers van garages in dus. Wat gebeurt er als je dit niet op tijd vervangt? Wanneer de riem knapt of breekt, is de kans op motorschade groot. Bij grote motorschade dien je vaak veel delen te moeten vervangen of in sommige gevallen wel de hele motor vervangen. De kosten kunnen tot in de duizenden euro’s oplopen. Het is dus aan te raden dat je op tijd de distributieriem vervangt, de kosten hiervan liggen vaak tussen de 300 en 1000 euro. Dit lijkt misschien een redelijk hoog bedrag, maar je kunt er wel weer minimaal 7 jaar mee vooruit.
We raden het niet aan om je distributieriem zelf te vervangen. Tenzij je een professioneel automonteur bent, laat het door een autogarage monteur doen. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen de riem te vervangen. De timing, riemspanning en aanhaalmomenten zijn cruciaal bij de installatie van de riem, waar een automonteur het juiste gereedschap voor heeft.
Wat zijn veelvoorkomende problemen van de distributieriem?
Ondanks dat zo’n riem jaren lang meegaat, kunnen er na verloop van tijd toch enige problemen ontstaan. Wanneer je een probleem merkt, twijfel dan niet en maak meteen een afspraak met de autogarage om het probleem te verhelpen. Dit kan zoals je hierboven hebt gelezen veel geld besparen op de lange termijn. De meest voorkomende problemen met de distributieriem zijn dat hij onverwachts afbreekt, of een tand van de band afbreekt. Hierdoor werkt de riem niet meer en kun je (grote) schade aan je motor krijgen. Een ander probleem is dat de riem te snel slijt, waardoor je deze sneller dient te vervangen. Een ander probleem wat eigenlijk geen probleem is, maar meer vervelend, is dat de riem veel lawaai maakt. In dit geval kun je die riem ook het beste vervangen. Een kapotte distributieriem kan je al gauw naast de weg zetten. In deze blog geven we je een paar weetjes voor wanneer je autopech hebt.
Hoe herken je een riem die aan vervanging toe is?
Gelukkig is de slijtage van een riem of het kapotgaan ervan snel te herkennen aan de volgende symptomen. Wanneer je een constant tikkend geluid hoort op de motor, kan dit niet alleen duiden op een te lage oliedruk of smeermiddel. Het kan ook een teken zijn van een versleten distributieriem. Een veel duidelijker signaal van een kapotte riem is dat de motor niet meer start. Je zult wel de startmotor nog horen, de motor zelf zal echter niet meer starten.
Wanneer je een auto of een verhuisbus huurt, hoef je voor bovenstaande problemen niet bang te zijn. Deze worden regelmatig gecontroleerd. Maak je dus geen zorgen als je een busje gaat huren in Sittard voor je verhuisdag, die stress kun je voor het verhuizen bewaren!