De UNESCO Werelderfgoedlijst is een prestigieuze erkenning die wereldwijd culturele en natuurlijke locaties van uitzonderlijke waarde eert en beschermt. Het omvat een diverse reeks sites die ons erfgoed vertegenwoordigen en ons begrip van de menselijke geschiedenis, cultuur en natuurlijke wonderen vergroten. Hier zijn 10 interessante feitjes over de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Over de hele wereld
De UNESCO Werelderfgoedlijst omvat momenteel 1.166 locaties in 167 landen over de hele wereld. Deze locaties variëren van historische steden en culturele landschappen tot natuurgebieden en archeologische vindplaatsen.
Galapagos Eilanden
De oudste vermelding op de Werelderfgoedlijst is de Galapagoseilanden in Ecuador, toegevoegd in 1978. Deze eilanden zijn wereldberoemd vanwege hun unieke flora en fauna, en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Charles Darwin’s evolutietheorie.
Natuurlijk Werelderfgoed
Naast culturele locaties omvat de Werelderfgoedlijst ook 213 ‘Natuurlijk Erfgoed’-sites. Deze omvatten nationale parken, biosfeerreservaten, unieke ecosystemen en geologische formaties, zoals de Grand Canyon in de Verenigde Staten.
Gemengd erfgoed
Er zijn ook 35 locaties die zijn erkend als ‘Gemengd Erfgoed’, wat betekent dat ze zowel culturele als natuurlijke waarde hebben. Het is een erkenning van de complexe relatie tussen mens en natuur, zoals te zien is in de piramiden van Gizeh in Egypte, waar constructeurs van tegenwoordig nog steeds door geïnspireerd raken
Meeste erfgoedlocaties
Italië heeft momenteel het grootste aantal Werelderfgoedlocaties, met 58 vermeldingen. Dit omvat iconische locaties zoals het Colosseum in Rome, de scheve toren van Pisa en de historische stad Florence.
Jongste toevoeging
De jongste toevoeging aan de Werelderfgoedlijst is de Mijnen van Rammelsberg, historische stad Goslar en Oberharzer Wasserwirtschaft in Duitsland, toegevoegd in 2021. Deze locatie vertegenwoordigt het belang van de mijnbouwgeschiedenis en het waterbeheersysteem in het Harzgebergte.
De langste natuurlijke Werelderfgoedlocatie
Het Great Barrier Reef in Australië is ’s werelds langste natuurlijke Werelderfgoedlocatie, met een totale lengte van meer dan 2.300 kilometer. Het koraalrif herbergt een ongelooflijke biodiversiteit en is een van de meest waardevolle ecosystemen ter wereld.
Erfgoed in gevaar
Er zijn momenteel 53 locaties op de Werelderfgoedlijst die worden beschouwd als ‘in gevaar’. Deze locaties worden bedreigd door factoren zoals oorlog, conflicten, natuurrampen, klimaatverandering en ongecontroleerde ontwikkeling.
Immaterieel erfgoed
Naast het materiële erfgoed zoals de piramides en de Eiffeltoren, bestaat er ook immaterieel erfgoed. Hierbij moet je niet denken aan gebouwen of gebieden, maar aan niet-tastbare dingen zoals een taal of gebruik. Denk bijvoorbeeld aan de Flamenco uit Andalusië of carnaval.
Wil je nog meer feitjes lezen? Kom dan hier meer te weten over de bijzondere stad Lissabon of milieuvriendelijke alternatieven voor plastic.
Lees verder ook onze blog over: Wist je dat een taal leren je hersenen beïnvloedt?